fbpx

Nieuwe regels voor Oekraïense vluchtelingen die in Nederland werken

Sinds de uitbraak van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zijn er veel Oekraïense vluchtelingen naar Nederland gekomen. Nederland heeft bij de komst van de vluchtelingen de regels rondom vrijstellingen aangepast, zodat ze sneller in Nederland kunnen werken. Sindsdien zijn er bij het UWV ruim 46.000 meldingen gedaan dat er een Oekraïense vluchteling is aangenomen als werknemer van het bedrijf.

Per 1 november zijn deze regels aangepast. Oekraïense werknemers die zijn gevlucht moeten nu een sticker in hun paspoort hebben, zodat ze kunnen aantonen dat ze mogen werken in ons land.

 

Veel meldingen

Sinds 1 april moeten werkevers een Oekraïense werknemer aanmelden bij het UWV. Zoals eerder genoemd, zijn er zo’46.000 meldingen gedaan, maar dat wil niet meteen zeggen dat er zo veel werknemers bij zijn gekomen. Het kan namelijk zijn dat er Oekraïense werknemers in sommige gevallen meerdere banen heeft tegelijkertijd, dat een vluchteling is gestopt met werken of dat een vluchteling een andere baan heeft gevonden, zonder er een melding van te maken.

Belangrijke rol voor uitzendbureaus

Het blijkt dat de meeste vluchtelingen uiteindelijk werk hebben gevonden via een uitzendbureau. Zo’n 53% van de Oekraïense vluchtelingen heeft een baan gevonden met behulp van een uitzendbureau. Het zijn dan ook vaak banen in de horeca, zakelijke dienstverlening, in de logistiek of transport. Binnen deze sectoren vervullen ze vaak functies zoals productiemedewerker, schoonmaker of magazijnmedewerker.

 

Gewijzigde regels

Voorheen waren de regels versoepeld, zodat Oekraïense vluchtelingen snel aan de slag konden. Zo begonnen de regels dat je een werknemer uit Oekraïne mocht aannemen zonder tewerkstellingsvergunning. Zie ook ons blog uit maart dit jaar. Tussentijds zijn de regels aangepast en per 1 november gelden er weer nieuwe regels.

Regels per 1 november

Er zijn verschillende nieuwe regels ingevoerd. Sommige regels blijven wel hetzelfde als voorheen. We hebben alles hieronder opgesomd:

  1. De Oekraïense werknemers moeten nog steeds een geldig paspoort kunnen laten zien, maar ze moeten óók in bezit zijn van een sticker of O-document. Dat O-document kunnen vluchtelingen ophalen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Hierdoor valt de werknemer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming en hoeft de werkgever nog steeds geen werkvergunning aan te vragen. Door een tekort aan grondstoffen werd de uitgifte van de stickers tijdelijk gepauzeerd in september, maar sinds begin oktober geeft de IND weer deze stickers uit.
  2. De werknemer moet ingeschreven zijn bij de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waarin de Oekraïense vluchteling (tijdelijk) verblijft.
  3. Als je een Oekraïense vluchteling in dienst wil nemen, moet je dat melden bij het UWV. Op die manier kan de arbeidsinspectie controleren of jij je aan alle arbeidswetten houdt.

Oekraïense werknemers hebben gelijke rechten

De werknemers uit Oekraïne hebben wel dezelfde rechten en plichten als Nederlandse werknemers. Dat wil zeggen dat je minstens het minimumloon moet betalen. Daarnaast moet je zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Verder zijn cao’s en personeelshandboeken ook van toepassing op de werknemers uit Oekraïne.

 

Loonbureau helpt je graag verder!

Bij Loonbureau zijn we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en helpen we je graag verder als je met vragen zit. Heb je nog vragen over bovenstaand blog? Neem dan contact met ons op.

Ook kun je jouw bedrijf makkelijk aanmelden voor onze diensten.

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?

Group 2