fbpx

Omgaan met veelvuldig ziekmelden: tips en advies voor werkgevers

Als werkgever heb je het misschien wel eens meegemaakt: een medewerker die zich veelvuldig ziekmeldt. Ziekteverzuim is een vervelend werkgeversrisico, zeker als het vaak voorkomt. Een medewerker die zich veelvuldig ziekmeldt, kan grote gevolgen hebben voor een bedrijf. Ziekteverzuim mag geen reden zijn voor een ontslag, maar als het veel voorkomt, zijn er voor jou als werkgever mogelijkheden om een arbeidsovereenkomst te ontbinden. Wij vertellen je graag de regels en hoe je hier het beste mee kunt omgaan.

 

Ziekteverzuim en langdurige arbeidsongeschiktheid

Om te beginnen zijn er verschillende typen verzuim met betrekking tot ziekte. Grofweg zijn deze in twee soorten op te delen:

  1. Langdurige arbeidsongeschiktheid
  2. Ziekteverzuim

Bij langdurige arbeidsongeschiktheid weet je vooraf dat een werknemer er voor een langere periode uit ligt. Dit is een groot werkgeversrisico, omdat het loon in deze periode wordt doorbetaald. Je weet wel dat de medewerker gedurende de ziekteperiode niet in staat is om te werken.

Ziekteverzuim betekent dat een werknemer zich herhaaldelijk ziek meldt en vervolgens weer beter meldt. De werknemer is niet langdurig ziek, maar vaak voor korte periodes. Dit zorgt onderaan de streep voor enorm veel verzuim. Dit zorgt ook voor een groot risico, omdat hierbij meestal ook het loon wordt doorbetaald. Maar bij dit type verzuim weet je als werkgever niet wanneer het gaat gebeuren, waardoor je telkens vervanging moet vinden. Met dit blog gaan we verder in op dit type verzuim.

 

Stappenplan voor werkgevers

Het is mogelijk om zonder tussenkomst van het UWV of kantonrechter ervoor te zorgen dat de arbeidsovereenkomst wordt opgezegd. Hieronder hebben we een stappenplan, zodat je als werkgever weet wat je kunt doen.

  1. Eerste stap: ga in gesprek met de medewerker. Het is misschien wel het belangrijkst om in gesprek te gaan. Afhankelijk dan de arbeidsrelatie en ernst van de situatie kun je de verschillende mogelijkheden bespreken. Het is mogelijk om uit elkaar te gaan met wederzijds goedvinden. Op die manier ontkom je als werkgever aan de langzame gerechtelijke procedure en alle onderbouwing voor het ontslagdossier. Als werkgever kun je een vaststellingsovereenkomst aanbieden. Hiermee kun je onderzoeken of het mogelijk is de medewerker met wederzijds goedvinden te ontslaan. Samen kun je onderhandelen over de voorwaarden van het ontslag. Als je twijfelt aan de kans van slagen, kun je tegelijkertijd een ontslagprocedure starten, om een rechtszaak als drukmiddel te gebruiken.
  2. Start een ontbindingsprocedure via de kantonrechter. Dit is zowel voor jou als de werknemer een moeizaam proces. Je kunt een ontbindingsprocedure indienen bij de rechtbank als je kunt aantonen dat het veelvuldig verzuim voor ernstige problemen zorgt in de bedrijfsvoering. Hieronder lees je meer over de procedures en informatie die je hiervoor moet verzamelen.

 

Gevolgen van veelvuldige ziekmeldingen

Zoals eerder genoemd kan het veelvuldig ziekmelden niet direct leiden tot ontslag, ondanks het voor werkgevers hinderlijk is. Maar onder bepaalde voorwaarden kun je wel naar de kantonrechter stappen. Zo wordt het een probleem als het ziekmelden onaanvaardbare gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld als het productieproces in gevaar komt als de medewerker niet aanwezig is. Of als de werkdruk voor anderen te hoog wordt (waardoor andere medewerkers risico lopen). Het veelvuldige ziekteverzuim mag dus nooit zorgen voor gevaarlijke arbeidsomstandigheden.

Als werknemer kun je er een zaak van maken onder bepaalde voorwaarden. Onderstaande punten moet je onderbouwen bij de kantonrechter:

  • De gevolgen voor jouw bedrijf zijn ernstig.
  • De werknemer is heel vaak ziek en het is onwaarschijnlijk dat de werknemer binnen 26 weken minder ziek zal zijn.
  • Het ziekteverzuim mag niet worden veroorzaakt door slechte werkomstandigheden of onvoldoende zorg.
  • De medewerker is niet te herplaatsen binnen jouw bedrijf.

C-grond

Er is een artikel opgenomen in het Burgerlijk Wetboek, dat gaat over de ontslaggrond voor veelvuldig ziekteverzuim. Bij het regelmatig ziekmelden, waardoor arbeid niet verricht kan worden en zorgt voor onaanvaardbare gevolgen, is het onder bovenstaande voorwaarden redelijke grond om een medewerker te ontslaan.

 

Vraag een deskundigenoordeel aan

Voordat je overgaat tot het ontslaan van een werknemer via de kantonrechter wegens veelvuldig ziekteverzuim, is het essentieel om een deskundigenoordeel van het UWV te verkrijgen. Voor de aanvraag moet je verschillende gegevens doorgeven:

  • Je een beschrijving indienen van het veelvuldig ziekteverzuim.
  • Aangeven wat je als werkgever aan de situatie hebt gedaan om het te verbeteren.
  • Laat weten dat je bij de bedrijfsarts of arbodienst om advies hebt gevraagd om het ziekteverzuim te verminderen. Geef hierbij aan of je naar aanleiding van het advies ook maatregelen hebt genomen en zo ja, wat het resultaat is geweest.
  • Je moet een prognose geven van het herstel van de werknemer binnen 26 weken.
  • Tot slot moet je kunnen toelichten of het werk van de veelvuldig zieke medewerker aangepast kan worden, waardoor het ziekteverzuim binnen 26 weken vermindert. Als dat niet mogelijk is, moet je kijken naar eventuele andere passende functies binnen je bedrijf (al dan niet met extra scholing).

Belangrijk om te weten: Het UWV krijgt veel aanvragen voor een deskundigenoordeel, meer dan dat ze aankunnen. Het kan lang duren voordat je als werkgever terugkoppeling krijgt. Als ze jouw aanvraag behandelen, bellen ze van tevoren. In dit telefonisch gesprek kun je samen kijken of er een andere manier is om je te helpen. Als dit niet mogelijk is, dan behandelen ze de aanvraag. Houd er rekening mee dat dit lang kan duren.

 

Advies nodig?

Zit je met vragen? Of wil je meer informatie over dit onderwerp? Dan helpt Loonbureau.nl je graag verder. Neem contact met ons op!

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?