fbpx

Wetsvoorstel ‘Werken waar je wilt’ is verworpen

Een tijdje terug schreven we een blog over het wetsvoorstel werken waar je wilt. Deze is toen door de Tweede Kamer aangenomen, waarna deze bij de Eerste Kamer terecht kwam. Op dinsdag 26 september is hier door de Eerste Kamer uitspraak over gedaan; tegen alle verwachtingen in is de ‘Wet werken waar je wilt’ afgewezen.

 

Wat is de Wet werken waar je wilt?

Even terug naar het begin. Het Wetsvoorstel werken waar je wilt is een wijziging op de Wet Flexibel werken (Wfw). Het doel van de wijziging is dat het verzoek van een thuiswerk- of werkplek van de werknemer op dezelfde manier wordt behandeld als verzoeken over de arbeidsduur en werktijden. De wijziging van de wet werd op 27 januari 2021 ingediend door Tweede Kamerleden Van Weyenberg (D66) en Maatoug (GroenLinks). Werknemers zouden met deze wet meer vrijheid moeten krijgen in hun balans tussen werken op locatie en thuiswerken. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer stemde voor het wetsvoorstel.

 

Waarom is het Wetsvoorstel werken waar je wilt afgewezen?

Sinds de provinciale verkiezingen heeft de Eerste Kamer een andere samenstelling, met een grote vertegenwoordiging van de BBB. Juist deze partij stemde tegen de wet, maar ook de VVD veranderde van mening en stemde niet in met het wetsvoorstel. Mede zorgt deze verandering ervoor dat de wet er niet doorheen komt.

Tijdens het debat in de Eerste Kamer hebben vele fracties aangegeven het voorstel erg sympathiek te vinden, maar voornamelijk twijfels te hebben over het nut en de noodzaak. Hier sloten de Senatoren bij aan, waarbij ze aangeven dat werknemers en werkgevers in de praktijk al afspraken maken over wanneer een werknemer thuis kan en mag werken. De wet zorgt voor extra regeldruk voor werkgevers en onduidelijkheid voor werknemers.

 

Behoefte aan thuiswerken is niet verdwenen

Dat deze wet niet doorgaat, wil nog niet zeggen dat de behoefte om thuis te werken helemaal verdwijnt. Veel HR-adviseurs merken dat er bij veel medewerkers behoefte is om thuis te werken. Maar wat kun je als werkgever het beste doen? Wij geven je hieronder wat tips:

  • Maak het bespreekbaar – Tijdens het debat in de Eerste Kamer gaf Senator van Gasteren aan dat werkgevers en werknemers ‘er samen wel uitkomen’. Communicatie tussen de werknemer en werkgever blijft belangrijk bij dit soort verzoeken. Als je als werkgever niks hebt besproken met werknemers, ga dan het gesprek aan! Op die manier kun je peilen hoe de behoefte bij je werknemers is en kun je aan de hand daarvan bepaalde afspraken maken.
  • Kom de afspraken uit de cao na – Tijdens en na de coronaperiode zijn er ook binnen cao’s in sommige gevallen afspraken vastgelegd. Zorg dat je als werkgever hiervan op de hoogte bent! Als de cao algemeen verbindend is verklaard, ben je namelijk verplicht om deze regels na te leven.
  • Stel een HR-beleid/ thuiswerkbeleid op – Indien je geen cao hebt met afspraken over thuiswerken of hybride werken, kun je intern een beleid opstellen. Door een HR-beleid/ thuiswerkbeleid op te stellen, zorg je voor duidelijke afspraken en voorkom je dat er allemaal losse persoonlijke afspraken worden gemaakt.

 

Hulp of advies nodig?

Bij Loonbureau zijn we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Daarnaast kunnen we met onze HR dienstverlening kijken naar jouw situatie. Zo kunnen wij je helpen bij het opstellen van een thuiswerkbeleid, advies geven rondom de thuiswerkvergoeding en andere vragen rondom dit onderwerp beantwoorden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

 

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?