fbpx

Minimumuurloon per januari 2024: stijging van 3,75%

Het minimumloon (WML) wordt twee keer per jaar opnieuw vastgesteld, in januari en in juli. Per januari 2024 wordt het minimumloon voor het eerst in de vorm van een minimumuurloon doorgevoerd. Hierdoor komen de dag- week en maandbedragen, die je voorheen gewend was, te vervallen. Het uurbedrag wordt de basis van het minimumloon, dus er wordt geen onderscheid meer gemaakt in het aantal werkuren in de week. Het minimumuurloon bedraagt per 1 januari 2024 € 13,27 per uur. Ten opzichte van juli is dat een stijging van 3,75% voor de mensen die 36 uur werken. Voor werknemers die meer uur werken, is de stijging aanzienlijk hoger. Zij krijgen straks alle uren betaald die ze feitelijk werken.

 

Dag- week en maanduren komen te vervallen

Eerder dit jaar schreven we al een blog over de verandering naar het minimumuurloon. Met de invoering van het wettelijk minimumuurloon vervallen de dag- week en maandlonen. Dat wordt allemaal vervangen voor één uniform minimumuurloon. Alle werknemers in Nederland hebben hier recht op.

In de huidige situatie wordt het minimumloon voor 36, 38 en 40-urige werkweken bepaald. Onderaan de streep verdient iemand met 36 uur momenteel hetzelfde minimumloon als iemand die 40 uur in de week werkt en dat gaat nu veranderen. Het nieuwe minimumuurloon is gebaseerd op een werkweek van 36 uur. Deze stijgen dus met 3,75% in loon. Voor werknemers met een 38 of 40-urige werkweek zijn de stijgingen hoger. Het verschil per 1 januari is dus dat een werknemer verdiend naar het feitelijke aantal uren dat ze hebben gewerkt. Bekijk ook de loontabellen van het minimumuurloon.

 

Veranderingen in de salarisadministratie

De verandering naar minimumuurloon heeft gevolgen voor verschillende cao’s en natuurlijk jouw eigen salarisadministratie. De overheid heeft hiervoor een kennisdocument opgesteld. Met het document helpen ze je op weg met het voorbereiden op de invoering van het wettelijk minimumuurloon.

Voor klanten van Loonbureau.nl wordt alles natuurlijk uit handen genomen. Wij zorgen voor de correcte inrichting van jouw salarisadministratie en tijdige signalering als het afgesproken brutoloon onder het wettelijk minimumloon komt.

 

Tweede kamer wil structurele verhoging

Het minimumloon is al een paar keer op rij flink gestegen. De Tweede kamer wil dat het minimumloon structureel hoger wordt, hierover is een motie goedgekeurd. De verwachting is dat deze motie pas vanaf juli 2024 effect zal hebben. Hierdoor zou het WML structureel met 1,2% extra omhoog kunnen gaan.

 

Loonbureau helpt je graag verder!

Heb je nog vragen over de nieuwe uurlonen of over de verwerking ervan? Of ben je benieuwd naar wat we jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op!

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?