fbpx

Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie: ontwerpbesluit gepubliceerd

De Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie moet discriminatie voorkomen in wervingsprocessen. Alle werkgevers in Nederland moeten dan een werkwijze hebben waarin discriminatie wordt voorkomen. De arbeidsinspectie zal het naleven van deze regels controleren. Het ontwerpbesluit is op 1 december 2023 aangeboden aan de Tweede Kamer.

Deze procedure geeft de Tweede Kamer de kans om hun mening te geven over het nieuwe besluit over gelijke kansen bij het aannemen van personeel, voordat het naar de Raad van State gaat voor advies. De Eerste Kamer krijgt ook deze kans. Het besluit treedt vervolgens in werking zodra de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie in werking treedt.

Arbeidsmarktdiscriminatie wordt tegengegaan

Het doel van de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie is het tegengaan van arbeidsmarktdiscriminatie. Met de wet worden werkgevers en intermediairs gevraagd om zich actief bezig te houden met het bieden van gelijke kansen in het proces van werving en selectie. Werkgevers moeten objectief kijken naar de geschiktheid van een functie en mogen niet kijken naar onbedoelde vooroordelen. Zo’n vooroordelen kunnen ontstaan op basis van geslacht of afkomst. Deze factoren mogen niet meespelen bij de beslissing of iemand wordt aangenomen of afgewezen.

 

Het opstellen van een werkwijze

De discriminatie wordt tegengegaan door een goed doordachte werkwijze. Werknemers en intermediairs moeten deze opstellen, deze moet in lijn zijn met de stand van de wetenschap en professionele dienstverlening. De werkwijze moet vervolgens met de betrokken medewerkers worden gedeeld en in praktijk gebracht worden.

 

Vergewisplicht van toepassing

Bij deze wet is de vergewisplicht van toepassing. Vergewisplicht is een verplichting waarbij een werkgever of een tussenpersoon (zoals een uitzendbureau) ervoor moet zorgen dat een derde partij die zij inhuren voor het werven en selecteren van personeel, ook de regels tegen discriminatie op de arbeidsmarkt naleeft. De tussenpersoon moet dus ook volgens een dergelijke werkwijze werken die gericht is op het voorkomen van arbeidsmarktdiscriminatie.

 

Rol van de Arbeidsinspectie

De Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie stelt de Nederlandse Arbeidsinspectie in staat om hier toezicht op te houden. Zij krijgen hier de bevoegdheden voor waarmee ze werkgevers en intermediairs kunnen controleren op deze werkwijze en de vergewisplicht.

Aanvullend krijgen intermediairs nog een regeling erbovenop. Zij moeten namelijk ook nog beschikken over een procedure waarin is vastgelegd hoe ze moeten omgaan met discriminerende verzoeken of vermoedens vanuit opdrachtgevers. Het laatste onderdeel van deze procedure is dat bedrijven verplicht zijn om bepaalde zaken te melden bij de Arbeidsinspectie. Dit betekent dat als er iets gebeurt dat niet volgens de regels is, zoals discriminatie tijdens het aannemen van personeel, het bedrijf dit moet doorgeven aan de Arbeidsinspectie.

 

Loonbureau helpt je graag verder!

Zit je met vragen rondom deze wet? Of wil je handvatten hoe je zo’n werkwijze kunt opstellen? Bekijk dan eens de mogelijkheden van onze HR-Dienstverlening. Samen met onze HR specialisten kun je dan een goede werkwijze opstellen. Voor verdere vragen rondom dit blog kun je contact met ons opnemen.

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?