fbpx

Mag je werknemers buiten werktijd contacten?

Als het aan een initiatiefwetsvoorstel van de PvdA ligt, binnenkort niet meer. In de huidige situatie zijn er tussen werkgevers en werknemers weinig of geen regels over de bereikbaarheid. Om psychosociale overbelasting van werknemers te voorkomen, is dit voorstel het leven in geroepen. Zo zou dit voorstel de hoeveelheid ziekteverzuim wegens burn-out klachten moeten voorkomen.

 

Totstandkoming van het voorstel

Dit initiatiefwetsvoorstel is ingebracht door Kathmann van de PvdA. Op die manier wordt het gesprek aangegaan over de bereikbaarheid van werknemers buiten werktijd.

Als een werknemer buiten werktijd bereikbaar moet zijn, zou het kunnen bijdragen aan stress en burn-outklachten. Momenteel is er al een verplichting om in het arbobeleid maatregelen te nemen om psychosociale arbeidsbelasting te beperken. Maar volgens Kathmann moeten er meer gesprekken worden gevoerd tussen werkgever en werknemer, over de bereikbaarheid van werknemers buiten werktijd.

Zoals we al eerder in een blog omschreven, is de hoeveelheid ziekteverlof enorm gestegen in een paar jaar tijd. Een grote oorzaak is het aantal werknemers dat uitvalt door burn0out klachten. Van Kent van de SP denkt dat het komt door een hoge werkdruk, in combinatie met de bereikbaarheid van werknemers. Het wetsvoorstel moet zorgen voor vooruitgang maar hij zou het recht op onbereikbaarheid zelf nog wel beter willen regelen.

 

Moet het als wettelijke verplichting worden doorgevoerd?

Een belangrijke vraag, als je het Strolenberg van de VVD vraagt. Is het uberhaupt nodig om de afspraken wettelijk vast te leggen? Nee, vindt Strolenberg. Dit gesprek aangaan met de werknemer is gewoon een onderdeel van goed werkeverschap zegt hij. Dat moet niet vanuit Den Haag worden gedicteerd.

Cao’s hebben al afspraken

Het is algemeen bekend dat werk en privé steeds meer in elkaar overlopen. Palland van het CDA erkent dat het een probleem is, maar is er niet van overtuigd dat een wet moet zorgen voor de oplossing. Hierbij wijst ze ook op het feit dat er in steeds meer cao’s afspraken zijn over de bereikbaarheid van werknemers.

De Jong van de PVV deelt de mening dat een wettelijk recht op een gesprek niks zou toevoegen. Hij wees ook op de afspraken in cao’s. Werknemers zouden volgens hem ook al voldoende (wettelijke) mogelijkheden hebben om het gesprek aan te gaan met de werkgever.

EU- richtlijn

Podt van D66 steunt het idee achter het wetsvoorstel, maar weet niet of het wel de goede timing is. De Europese Unie is namelijk ook bezig met dit onderwerp. Het zou zomaar kunnen dat er een EU richtlijn komt. Maar wanneer, is nog de vraag.

 

Vervolgdebat

Het debat over het initiatiefwetsvoorstel zal op een later moment hervat worden. Hierin zal de initiatiefnemer Kathmann en minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verder ingaan op de inbreng van de Tweede Kamer.

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?