Wat is ketenbepaling
1. De ketenbepaling is bedoeld om werknemers meer zekerheid te bieden bij het aangaan van flexibele arbeidsrelaties. Door deze regeling ontstaat er bij het vierde opeenvolgende contract voor bepaalde tijd automatisch een contract voor onbepaalde tijd.
2. Dit is ook het geval als meerdere contracten voor bepaalde tijd de termijn van 3 jaar overschrijden WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans). Zit er tussen twee tijdelijke contracten een periode van meer dan zes maanden, dan begint de keten opnieuw. De werkgever kan niet zomaar van de ketenregeling afwijken, zelfs niet als de werknemer hiermee instemt.
Overeenkomsten zonder vaste uren per maand (of kleiner tijdvak) worden sinds 2020 aangemerkt als oproepovereenkomsten, zo ook min-max contracten. Deze medewerkers hebben recht op een aanbod voor vaste uren zodra ze een jaar in dienst zijn. Deze regels hebben een grote impact op de sectoren waar veelvuldig met flexibel inzetbaar personeel wordt gewerkt. Wij adviseren om dit aanbod schriftelijk te doen en afwijzingen ook schriftelijk vast te leggen.
Contract beroepsbegeleidende leerweg (BBL)
Contracten die zijn aangegaan voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) tellen niet mee voor de ketenbepaling. Het maakt hierbij niet uit wanneer het contract is aangegaan of geëindigd.
Werknemer jonger dan 18 jaar
De ketenbepaling is niet van toepassing op contracten met werknemers die jonger dan 18 jaar zijn en gemiddeld maximaal 12 uur per week werken.
Afwijkende regels tijdelijke contracten in CAO
In uw CAO kunnen afwijkende regels voor tijdelijke contracten staan. Bijvoorbeeld dat een werknemer maximaal 6 opvolgende tijdelijke contracten mag krijgen. En dat tijdelijke contracten mogelijk zijn over een periode van maximaal 4 jaar.