fbpx

Auto van de zaak

Begrip

Heb je een auto van de zaak en rijd je daarmee meer als 500 kilometer op jaarbasis privé, dan beschouwt de belastingdienst dat als extra inkomsten (loon in natura) waarover je belasting moet betalen.

Hoe werkt de bijtelling

Het percentage van de bijtelling hangt van diverse factoren af:

  • Datum waarop het voertuig voor het eerst op de weg is toegelaten (vanaf 01-01-2017)
  • Datum waarop het kenteken van de auto voor het eerst op naam is gesteld (2016 en daarvoor)
  • Cataloguswaarde
  • CO2 uitstoot
  • Diesel of benzine (voor 2015)

Dit is op de site van de belastingdienst of van de RDW te vinden.

Voorbeeld

De cataloguswaarde is € 30.000 / de bijtelling is 22%
Dan heb je een bijtelling per maand van 22% van € 30.000 gedeeld door 12 maanden is € 550 per maand.

In de loop van het kalenderjaar / maand een andere auto ter beschikking stellen

Op de dag waarop de auto wordt gewisseld hanteert Loonbureau.nl gebruikelijk het hoogste bijtellingspercentage / bedrag voor de auto die reeds ter beschikking is gesteld of ter beschikking wordt gesteld. Dit tenzij anders wordt aangegeven.

Voorbeeld

Auto A wordt op 22 mei ingewisseld voor auto B. Op 22 mei zijn dus beide auto’s (deels) ter beschikking gesteld. Voor auto A geldt een bijtellingspercentage van 25% en voor auto B geldt een bijtellingspercentage van 22%. In dit geval wordt bij auto A de einddatum 22 mei aangehouden. Op 22 mei wordt dus nog de bijtelling berekend voor auto A. Bij auto B wordt de ingangsdatum 23 mei aangehouden. Dit omdat auto A een hoger bijtellingspercentage heeft dan auto B.

Bijtelling elektrische auto

De bijtelling voor de elektrische auto’s die vanaf 2022 op naam worden gesteld is 16% over de eerste € 35.000 en voor het bedrag wat daarboven valt 22%. De elektrische auto’s die vanaf 2021 op naam zijn gesteld is de bijtelling 12% over de eerste € 40.000 en voor het bedrag wat daarboven valt 22%. In 2020 was dit 8% over de eerste € 45.000 en 22% voor het bedrag wat daarboven valt.

Niet meer dan 500 privé kilometers

Rijd je niet meer dan 500 privé kilometers per jaar dan heb je geen bijtelling van de auto. Je moet dan wel bij de belasting een formulier verklaring geen privé gebruik auto aanvragen en je moet een rittenregistratie bijhouden.

Eigen Bijdrage

De eigen bijdrage van de werknemer mag je aftrekken van de bijtelling.

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl. 

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?