fbpx

Zwangerschapsdiscriminatie: verboden, maar toch komt het nog steeds voor

Hoewel zwangerschapsdiscriminatie wettelijk verboden is, komt het in de praktijk nog geregeld voor. In enkele gevallen wordt er bewust gediscrimineerd, maar meestal gebeurt dit omdat werkgevers niet op de hoogte zijn van de regels. Het is dus ontzettend belangrijk dat zwangere medewerkers hun rechten kennen en dat werkgevers bewust worden gemaakt van wat discriminatie is en hoe ze het kunnen tegengaan. Na het lezen van dit blog weet je als werkgever aan welke regels je moet voldoen.

 

Hardnekkig probleem

Uit onderzoek blijkt dat 43% van de vrouwen rondom hun zwangerschap discriminatie hebben meegemaakt. Het College voor de Rechten van de Mens geeft aan dat dit in de meeste gevallen komt doordat werkgevers te weinig kennis hebben over wat wel en niet mag. Daarnaast weten veel zwangere vrouwen zelf ook niet wat hun rechten zijn die ze voor, tijdens en na de zwangerschap hebben.

Wat is zwangerschapsdiscriminatie?

Zwangerschapsdiscriminatie is het benadelen van een medewerkster omdat ze zwanger is of net moeder is geworden. Iedereen moet een gelijke behandeling krijgen, ook op de arbeidsmarkt. De discriminatie kan op verschillende manieren voorkomen, bijvoorbeeld door het afwijzen bij een sollicitatie omdat de sollicitant zwanger is of een kinderwens heeft of bewust het contract niet verlengen van een zwangere medewerkster.

 

Mijn medewerker is zwanger, wat zijn de regels?

Er zijn verschillende regels wettelijk vastgelegd om discriminatie tijdens de zwangerschap te voorkomen. Bij vermoedens van discriminatie moet je als werkgever kunnen bewijzen dat je geen onderscheid hebt gemaakt. Als bedrijf kun je het beste de volgende regels volgen.

Gelijke behandeling

Er zijn wetten voor gelijke behandeling. Hierin is vastgelegd dat een zwangerschap (en ziekte hierdoor), moederschap of een kinderwens niet in het nadeel van vrouwen mogen werken bij:

 • sollicitaties
 • het aanbieden van een contract
 • contract beëindiging (ook in de proeftijd)
 • terugkeer na verlof
 • promoties
 • salaris
 • scholing
 • beoordelingen
 • het indienen van klachten
 • het contact met leidinggevenden en collega’s

Sollicitatie

Bij sollicitaties mag je als werkgever de informatie over zwangerschap, moederschap of een kinderwens niet meewegen. Sollicitanten hoeven niet eerlijk te zijn over deze onderwerpen. Daarnaast kun je beter ook geen vragen stellen over de kinderopvang. Dit is niet de bedoeling tijdens een sollicitatiegesprek.

Financiële gevolgen

Een zwangerschap brengt financiële gevolgen met zich mee, maar deze kosten worden gedeeltelijk gedekt door het UWV. Zij betalen de verlofuitkeringen uit. Verdere lasten moet je als werkgever dragen, denk aan uitval bij ziekte (ziekte t.g.v. de zwangerschap wordt ook vergoed door UWV) of om andere redenen m.b.t. de zwangerschap.

Aanvullende rechten

Medewerkers die zwanger zijn hebben aanvullende rechten:

 • extra rustpauzes
 • doorbetaalde zwangerschapsonderzoeken
 • borstvoeding en kolven onder werktijd
 • bescherming tegen gevaarlijk werk
 • Tijdens (nacht)diensten mogelijkheid om minder uren te werken of verlof op te nemen.

 

Wanneer moet een medewerker de zwangerschap doorgeven?

Een medewerkster mag uiterlijk drie weken voor het zwangerschapsverlof bij de werkgever melden dat ze zwanger is. Bij voorkeur gebeurt dit natuurlijk eerder, in de praktijk is dat vaak ook het geval. Het is belangrijk om voor het verlof samen afspraken te maken over het werk, de overdracht, het verlof en de terugkeer.

 

Meer weten?

Op de site van de rijksoverheid kun je meer informatie vinden over het voorkomen van zwangerschapsdiscriminatie. Weten of jouw bedrijf aan de regels voldoet? Of heb je hulp nodig bij het opzetten van een plan? Neem dan contact met ons op voor onze HR-dienstverlening.

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?

Group 2