Een langdurig zieke werknemer is al een lastige situatie, maar soms komt het ook voor dat een werknemer niet meewerkt aan re-integratie. Dit kan voor werkgevers frustrerend zijn, omdat afspraken niet worden nagekomen en je een zieke werknemer niet zomaar mag ontslaan. In dit blog vertellen we je meer over het re-integratieproces, bespreken we een aantal voorbeeldsituaties en geven we tips en adviezen voor als jij hiermee te maken krijgt.
Betrokkenen bij re-integratie
Wanneer een werknemer ziek is en het onduidelijk is hoe lang het herstel zal duren, start je een re-integratietraject. Hierbij zijn verschillende partijen betrokken:
- De werknemer
- Jij als werkgever
- Bedrijfsarts of arbodienst
- Een re-integratiebedrijf (optioneel)
- Het UWV
Hieronder benoemen we per partij welke taken en verplichtingen er zijn.
Taken en plichten bij re-integratie
Wat moet een werknemer doen bij re-integratie?
De re-integratie draait grotendeels om de medewerker, hij of zij speelt de belangrijkste rol in het traject. Hieronder sommen we de plichten en taken van de medewerker op:
- De zieke medewerker is verplicht mee te werken aan de re-integratie, wat kan betekenen dat hij/zij tijdelijk ander werk krijgt of een cursus moet volgen.
- Uiterlijk in de achtste week van ziekte moet er samen met de werkgever een plan van aanpak worden gemaakt. Hierin staan de afspraken over de re-integratie.
De taken van een werkgever bij re-integratie
Als werkgever wil je natuurlijk dat de medewerker zo snel mogelijk aan de slag kan. Je bent hoofdverantwoordelijk voor de re-integratie, daarom heb je de volgende plichten:
- Je moet binnen het bedrijf zoeken naar passend werk voor de medewerker.
- Als dit niet mogelijk is, moet je buiten het bedrijf passend werk zoeken.
- Je moet kunnen aantonen dat je er alles aan hebt gedaan om de medewerker weer aan het werk te krijgen. Na twee jaar beoordeelt het UWV de WIA-aanvraag en moet je dit kunnen onderbouwen.
- Dit alles leg je vast in een re-integratieverslag, dat je up-to-date houdt en uiteindelijk naar het UWV stuurt.
Verder moet je ingaan op initiatieven van de medewerker voor ander werk binnen of buiten het bedrijf.
De rol van een bedrijfsarts of arbodienst
Bij elk re-integratieproces is het inschakelen van een bedrijfsarts of arbodienst verplicht. Als werkgever moet je zo snel mogelijk de ziekte melden, zodat ze aan de slag kunnen.
- De bedrijfsarts of arbodienst stelt een probleemanalyse op, waarin staat welke beperkingen de medewerker heeft en welk werk wél mogelijk is.
- Vervolgens kun je hen vragen om het plan van aanpak te beoordelen of passend werk binnen je bedrijf aan te geven.
Wat doet een re-integratiebedrijf?
Een re-integratiebedrijf kan werkgevers ondersteunen bij het re-integratieproces. Hoewel het niet verplicht is om zo’n bedrijf in te schakelen, kan het wel helpen en tijd besparen. Als je weinig tijd hebt of als de medewerker niet binnen jouw bedrijf kan terugkeren, is het raadzaam om een re-integratiebedrijf in te schakelen. Dit kan helpen met:
- Zoeken naar alternatieve werkzaamheden binnen jouw bedrijf.
- Het vinden van een nieuwe werkplek voor de medewerker.
- Jobcoaching, zoals beroepskeuzetests en advies over (om)scholing.
- Re-integratiebedrijven hebben vaak een sterk regionaal netwerk, waardoor ze snel alternatieven kunnen vinden voor de zieke medewerker.
Het re-integratiebedrijf wordt door de werkgever betaald.
Taken van UWV bij re-integratie
Het UWV speelt een rol bij re-integratie, vooral bij de beoordeling van een WIA-aanvraag. Als werkgever moet je aan alle eisen voldoen en alles correct administreren in het re-integratieverslag. De taken van het UWV zijn:
- Het beoordelen van het re-integratieverslag bij de WIA-aanvraag.
- Het uitvoeren van een deskundigenoordeel als werkgevers of werknemers daar om vragen.
- Het verstrekken van vergoedingen aan werkgevers als de werkplek van een medewerker moet worden aangepast.
Situaties die kunnen voorkomen
Het re-integratieproces verloopt niet altijd volgens plan. Hieronder bespreken we enkele situaties die kunnen voorkomen en geven we tips over wat je kunt doen.
Werknemer weigert aangepast werk
Een langdurig zieke werknemer moet meewerken aan de re-integratie. Doet hij/zij dat niet? Dan kun je als werkgever verschillende maatregelen nemen.
- Deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV: Als er onduidelijkheid is over de inspanningen van de werknemer, kun je een deskundigenoordeel aanvragen. Het UWV beoordeelt de situatie en geeft advies. Het is verstandig om dit advies op te volgen.
- Loondoorbetaling stopzetten: Als de werknemer het advies niet opvolgt en nog steeds niet meewerkt, mag je de loondoorbetaling stoppen. Informeer de werknemer hierover en leg vast waar de werknemer niet aan voldoet in het re-integratieverslag.
Als de medewerker na deze maatregel wel weer meewerkt, moet je de loondoorbetaling hervatten.
Werknemer is onbereikbaar sinds ziekmelding
In sommige gevallen kan het gebeuren dat een werknemer onbereikbaar is nadat hij/zij zich ziek heeft gemeld. Dit is een vorm van het niet nakomen van de re-integratieverplichtingen. Blijf als werkgever geduldig en zorg ervoor dat je zelf wel aan al je verplichtingen voldoet, zodat je kunt aantonen dat jij correct hebt gehandeld.
Mag je een werknemer ontslaan bij langdurige ziekte?
In de meeste gevallen mag je een werknemer niet ontslaan tijdens ziekte. Maar als een medewerker weigert mee te werken aan re-integratie, kun je bij het UWV ontslag aanvragen. De medewerker heeft door verwijtbaar gedrag dan ook geen recht op een transitievergoeding.
Wat doe je met het doorbetaalde loon?
Over de periode waarin de medewerker de afspraken niet nakomt, maar wel loon doorbetaald krijgt, bestaan verschillende mogelijkheden. Het is belangrijk om te controleren wat er in de arbeidsovereenkomst staat. Vaak staat hierin dat medewerkers recht hebben op loon tijdens ziekte, mits ze meewerken aan de re-integratie.
Vragen over re-integratie?
Heb je als werkgever vragen over het re-integratieproces of loop je tegen problemen aan met een zieke werknemer? Wij helpen je graag verder met passend advies en ondersteuning. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!