Wanneer moet je een werknemer doorbetalen als hij of zij in quarantaine zit? Dit is een belangrijke vraag en hier is veel onduidelijkheid over. Waar de ene werknemer vanuit huis kan werken, kan de ander dat bijvoorbeeld niet. Hoe ga je daarmee om? Dat leggen wij jou graag uit in dit blog!
Werknemer kan niet thuiswerken
Er zijn genoeg beroepen op te noemen waarbij het niet mogelijk is om vanuit huis te werken. Denk maar aan een kapper, bezorger, winkelmedewerker of arts. Wat moet je doen als zij in quarantaine zitten, maar niet ziek zijn? Het antwoord is doorbetalen. Bij veel werkgevers wringt dat. Een werknemer in quarantaine heeft recht op loon, de werkgever draait op voor de kosten. Het vervelende hieraan is, dat de werkgever deze kosten niet kan verhalen op de verzuimverzekeraar. Deze kosten worden óók niet gedekt door de overheid, hoewel zij wel bepalen dat de werknemer in quarantaine moet. Deze maatregel valt zwaar, met name bij kleinere werkgevers.
Geen beroep op verzuimverzekeraar
Je kunt de kosten als werkgever niet verhalen op de verzuimverzekeraar. Dat komt doordat de werknemer niet ziek is, verzuimkosten worden alleen vergoed als er sprake is van ziekte. Quarantaine wordt niet als ziekte gezien, maar als overheidsmaatregel.
Is jouw werknemer wel echt ziek? Dan kun je als werkgever wél beroep doen op de verzuimverzekeraar.
Werknemer heeft een negatieve test
Het komt wel eens voor dat een werknemer tijdens de quarantaineperiode nog een keer wordt getest en vervolgens negatief is. Mag hij of zij dan weer naar het werk komen? Het antwoord is nee. Of het nu een test van de GGD is of een zelftest, dat maakt niet uit. De werknemer moet in quarantaine blijven omdat hij of zij toch besmet kan zijn en ziek kan worden. De werknemer moet de quarantaineregels van de overheid opvolgen. Deze regels zijn met de laatste persconferentie versoepeld, waardoor deze periode in sommige gevallen korter kan duren.
Uitzondering voor essentiële beroepen
Als een werknemer in een essentieel bedrijfsproces werkzaam is, hoeven zij na 26 januari 2022 niet meer in quarantaine na contact met een besmet persoon. Deze werknemer moet dan natuurlijk geen coronaklachten hebben. Zowel de werknemer als werkgever moeten hiervoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.
- De werknemer moet essentieel zijn voor de continuïteit van de organisatie. Zonder de werknemer wordt de bedrijfsvoering ernstig belemmerd.
- Werknemers blijven wél thuis bij een positieve test of bij klachten.
- Als de werknemer niet kan worden vervangen.
- Wanneer de werknemer de functie niet vanuit huis kan doen.
In goed overleg
Je moet als werkgever overleggen met de personeelsvertegenwoordiging, ondernemingsraad of in de personeelsvergadering over welke functies essentieel zijn. De ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging moet goedkeuring geven. In de personeelsvergadering kun je vragen om advies. Op die manier kan er ook goed worden voldaan aan de overige voorwaarden:
- De essentiële bedrijfsprocessen worden in overleg aangewezen.
- Alle risico’s rondom quarantaine en besmetting moeten worden vastgelegd in de risico-inventarisatie en -evaluatie.
- De uitzondering mag nooit zorgen voor een verhoogd besmettingsrisico. Hiervoor moet je om advies vragen bij een bedrijfsarts of arbodienst.
- Er mag geen sprake zijn van testplicht.
- De werknemer mag altijd de keuze maken om in quarantaine te gaan.
Werknemers die naar werk gaan
Als een nauw contact van een besmet persoon naar werk komen moet je als werkgever ervoor zorgen dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Dat wil zeggen dat de werkgever kosteloos zelftesten en mondmaskers ter beschikking moet stellen. Daarnaast zorg je er als werkgever voor dat er voldoende afstand wordt bewaard en dat de ventilatie goed is. Werknemers moeten zich aan de geldende regels blijven houden, dus na 5 dagen een GGD test en in quarantaine gaan als ze klachten krijgen. Zowel werkgever als werknemer zijn verantwoordelijk voor de naleving van de richtlijnen.
Werknemers die wél thuis kunnen werken
Hoe zit dat nou met werknemers die wel thuis kunnen werken? Als de werknemer niet ziek is en vanuit huis kan werken, moet hij of zij ook doorwerken. Dit is iets wat je als werkgever mag verwachten. Als dit niet wordt nageleefd, heeft de werknemer geen recht op loon.