fbpx

Wanneer blijft een overlijdensuitkering onbelast?

Werkgever kunnen een overlijdensuitkering betalen aan nabestaanden als een werknemer komt te overlijden. Als de werknemer op het moment van overlijden nog in dienst was, dan is de uitkering vrijgesteld van loonheffingen. Dit is het standpunt van de Kennisgroep Loonheffing dat de belastingdienst onlangs bekend maakte.

 

Een uitkering bij overlijden

Als een werknemer, zijn fiscale partner óf (pleeg)kinderen komen te overlijden in het (voorafgaande) kalenderjaar, dan kan de werkgever de nabestaanden tegemoetkomen met een overlijdensuitkering.

De hoogte van de uitkering mag je als werkgever bepalen, maar bedragen tot max. driemaal het maandloon blijven onbelast. Zodra het bedrag meer is, moet er belasting over betaald worden. Dit is laatst verduidelijkt door de Kennisgroep Loonheffing door een standpunt dat ze maakten.  Ze gaven aan dat de overlijdensuitkering alleen is vrijgesteld van loonheffingen als de werknemer op het moment van overlijden nog in dienstbetrekking was.

 

Zonder dienstbetrekking ook geen uitkering

Als de werknemer niet (meer) in dienstbetrekking was op het moment van overlijden, bijvoorbeeld wegens pensionering of ontslag, dan mogen werkgevers de vrijstelling niet meer toepassen. Het is op dat moment namelijk geen werknemer meer, maar een ex-werknemer. bij de aangifte loonheffingen moet een werkgever dan de groene tabel gebruiken voor de berekening van de loonbelasting of premie volksverzekeringen over het loon uit de eerdere dienstbetrekking.

 

Vragen over de onbelaste overlijdensuitkering?

Zit je nog met vragen rondom dit onderwerp? Dan helpt Loonbureau.nl je graag verder met je vraag. Neem eenvoudig contact met ons op!

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?