Stagiairs hebben wettelijk geen recht op een minimumloon. Om deze reden lopen stagevergoedingen dan ook erg uiteen. Stagiairs mogen niet hetzelfde werk doen als een werknemer, omdat bij een stage de nadruk ligt op leren. Hierdoor hebben stagiairs geen arbeidsovereenkomst, maar een stageovereenkomst. In dit blog vertellen we hoe je hier als werkgever mee om kunt gaan.
Regels van een stagevergoeding
Voor de wet wordt er geen onderscheid gemaakt tussen een stage en een werkervaringsplek; in beide gevallen gaat het om een leerplek. Hierdoor ben je als werkgever niet verplicht om een stagevergoeding te betalen. Je mag zelf bepalen of je de stagiair een vergoeding geeft en zo ja, hoeveel dit bedrag is. Aan dit bedrag zit geen minimum of maximum. Over het algemeen ontvangt 44% van de studenten geen stagevergoeding.
De studentenvakbond LSVb, belangenorganisatie ISO, FNV Jong en CNV Jongeren pleiten samen voor een verplichte stagevergoeding. De belangrijkste reden hiervoor is dat studenten door een stage minder tijd hebben voor een bijbaan, waardoor ze minder verdienen. De werkgeversvereniging AWVN gaat hiertegen in door aan te geven dat een stage bedoeld is om te leren en niet om te werken. Zij zijn het niet eens met een verplichte stagevergoeding. Ze geven aan dat een reële stagevergoeding afhankelijk is van de stage.
Stagevergoeding gaat niet mee met loonstijgingen
De stagevergoeding is geen loon maar meer een onkostenvergoeding. Het mag ook niet als loon beschouwd worden, want de stagiair mag niet het werk van een medewerker uitvoeren. De stage moet in het teken blijven staan van leren.
Lees meer hierover in ons blog: verschillen tussen stagiair en werknemer.
Stagevergoedingen zijn licht meegestegen met de inflatie vorig jaar. De gemiddelde vergoeding steeg in 2022 met 3%, volgens vacaturesite Magnet.me. De cao-lonen gingen omhoog met 3,8%. Tot nu toe zijn er in weinig cao’s onderdelen opgenomen over een stagevergoeding. Slechts 10% van de cao’s hebben een onderdeel met vergoeding voor stagiairs.
Hoe bepaal je als werkgever de stagevergoeding?
Als werkgever kun je aan de hand van verschillende stappen bepalen of je een stagevergoeding geeft en zo ja, hoe hoog deze vergoeding moet zijn. Hieronder benoemen we wat punten die je mee kunt nemen bij het overwegen van een stagevergoeding.
- Denk aan de waarde van de stage – denk na over de bijdrage van de stagiair. Moeten ze voornamelijk leren, of dragen ze ook actief bij aan productieve werkzaamheden? Op basis van de taken en het werk kun je een vergoeding bepalen.
- Kijk naar de markt – ondanks je niet verplicht bent om een stagevergoeding te geven, is het toch belangrijk om naar jouw markt te kijken en wat vergelijkbare bedrijven doen. Door een marktconforme vergoeding aan te bieden, kun je stagiairs naar je toe trekken.
- Wees transparant – zorg ervoor dat je voorafgaand aan de stage duidelijk bent over het loon en de voorwaarden van de stage. Hiermee voorkom je misverstanden en het helpt bij het opbouwen van een goede relatie met de stagiair.
- Aanvullende vergoedingen – denk naast de stagevergoeding ook na over andere vergoedingen, zoals reiskostenvergoeding, teamuitjes en toegang tot bedrijfseigen faciliteiten.
Het bepalen van een passende stagevergoeding kan lastig zijn, maar het biedt de kans om je bedrijf aantrekkelijk te maken voor stagiairs. Je draagt niet alleen bij aan de ontwikkeling van jonge professionals, maar kan ook gebruik maken van hun frisse blik en nieuwe ideeën.
Hulp nodig bij het bepalen van een stagevergoeding? Of heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op!