fbpx

Sociaal akkoord voor koopkracht werknemers

De inflatie is de afgelopen tijd alsmaar toegenomen, momenteel staat deze al op 10%. Brandstofprijzen worden hoog, boodschappen zijn duurder dan normaal en energiekosten rijzen de pan uit. Het gevolg hiervan is dat de koopkracht van werknemers achteruit gaat.

Komt er een Sociaal akkoord voor de koopkracht van werknemers? De vakbonden houden zich bezig met dat vraagstuk. Zij willen ervoor zorgen dat de lonen fors worden verhoogd, zodat de koopkracht weer vooruit gaat. Ze zijn momenteel aan het onderhandelen met werkgeversorganisaties en het kabinet om tot een Sociaal akkoord te komen.

Kopje onder

De aanleiding van het Sociaal akkoord zijn de vele werknemers die hun levensonderhoud niet meer kunnen bekostigen met hun loon. De hoge inflatie zorgt voor een verstoorde arbeidsverhouding. Afgelopen tijd zijn veel cao lonen gestegen, maar door de aanhoudende inflatiestijging blijft er niks van de loonsverhoging over. Doordat het impact heeft op zo’n grote groep mensen, wordt er snel gepraat over een Sociaal akkoord.

Achter de schermen wordt er gewerkt aan het akkoord, maar niet iedereen wordt er enthousiast van.

Onenigheid tussen vakbonden

In deze kwestie blijkt heel wat onenigheid te zitten tussen de vakbonden. Er zijn een aantal partijen die direct actie willen voeren of een automatische prijscompensatie in de cao willen zetten, waardoor lonen gelijk oplopen aan de inflatie. De FNV heeft intern discussies tussen bondsbestuurders over de vraag of een Sociaal akkoord met een rechts kabinet wel wenselijk is. De vakbond zal dan teveel compromissen moeten sluiten met het kabinet, waardoor veel leden zullen afhaken. Daarnaast staan ze minder sterk bij cao-onderhandelingen omdat er al compensatie is gegeven.

Andere bestuursleden van het FNV zijn weer van mening dat we niet om het sociale akkoord heen kunnen. Zij geven aan dat er 1,2 miljoen huishoudens zijn die financieel niet meer rond kunnen komen. Deze bestuursleden willen het liefst meteen in actie komen.

Of er een Sociaal akkoord komt tussen de werkgevers, politiek en vakbonden is in de huidige situatie nog onduidelijk. Maar afgelopen weken kwamen er wel berichten die duiden op onderhandelingen. Er zou gesproken zijn over hogere lonen en belastingmaatregelen die werken meer lonend moeten maken.

Werkgeversorganisaties willen helpen

Werkgevers hebben gepleit voor belastingmaatregelen. Zij zijn bereid om de hoge energielasten van hun werknemers te compenseren, als het mogelijk is om dat belastingvrij te doen. Werknemers hebben op die manier weer meer om te besteden, waardoor er weer meer producten en diensten worden gekocht. Ondernemers zullen daar ook direct weer van profiteren.

Onzeker wat het gaat doen

Er is officieel nog niks vastgelegd over een Sociaal akkoord. De meeste gegevens weten we nu nog van geruchten. Als er meer duidelijk wordt houden we jullie up-to-date!

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?

Group 2