fbpx

Schade door werknemer: wie is aansprakelijk?

Ongelukken zitten soms in een klein hoekje; een werknemer die een kop koffie over een laptop laat vallen, een verkeersboete rijdt of schade maakt aan gereedschap. Maar wie is er aansprakelijk bij schade aan bedrijfseigendommen? In dit blog leggen we uit wanneer je als werkgever opdraait voor de kosten en wanneer je de schade kunt verhalen op je werknemer.

 

De hoofdregel: werkgever draagt de schade

Wanneer een werknemer tijdens het uitvoeren van zijn werk schade veroorzaakt, kan je als werkgever deze schade meestal niet verhalen op de werknemer. Dit is vastgelegd in artikel 7:661 van het Burgerlijk Wetboek. Maar er zijn belangrijke uitzonderingen op deze regel.

Wanneer kun je schade wel verhalen?

Je kunt als werkgever de schade wel verhalen als er sprake is van:

  1. Opzet: de werknemer weet waar hij/zij mee bezig was en wist wat de gevolgen konden zijn, zoals de schade. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Fraude
  • Verduistering van bedrijfseigendommen
  • Bewust beschadigen van apparatuur
  1. Bewuste roekeloosheid: hierbij moet de werknemer zich vooraf bewust zijn geweest van het roekeloze karakter van zijn gedrag. Bijvoorbeeld:
  • Het niet (tijdig) laten onderhouden van een leaseauto
  • Het niet retourneren van bedrijfsmiddelen
  • Bewust negeren van veiligheidsvoorschriften

Als werkgever is het vaak lastig om de schade te verhalen op je werknemer. Je moet namelijk kunnen bewijzen dat je werknemer expres of heel roekeloos heeft gehandeld. Alleen aantonen dat iemand onhandig of slordig was, is niet genoeg. Het is in de praktijk erg moeilijk om te bewijzen dat een werknemer bewust schade heeft veroorzaakt.

Schade in privétijd

Ben je als werkgever aansprakelijk als een werknemer buiten werktijd schade veroorzaakt aan bedrijfseigendommen? Nee, hier gelden andere regels. De werknemer moet deze schade zelf vergoeden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een bedrijfsauto die beschadigd raakt tijdens privégebruik
  • Bedrijfsgereedschap dat kapot gaat bij gebruik thuis
  • Een zakelijke laptop die valt tijdens privéactiviteiten

Deze schadegevallen vallen niet onder de normale werkgeversaansprakelijkheid, omdat ze niet ontstaan tijdens het werk. Je mag deze schade als werkgever verhalen op je werknemer en verrekenen met het salaris.

Let op: Er zijn wel regels voor het inhouden op het salaris. Je mag niet het volledige salaris inhouden, maar moet rekening houden met de beslagvrije voet. Dit is het minimumbedrag dat een werknemer moet overhouden om van te kunnen leven.

> Lees ook ons blog over loonbeslag voor extra tips

Hoe zit het met verkeersboetes?

De regels voor verkeersboetes zijn duidelijk: je werknemer moet deze zelf betalen. Als werkgever mag je deze boetes inhouden op het salaris, maar alleen als je dit vooraf hebt vastgelegd in de arbeidsovereenkomst of het personeelshandboek.

Er zijn wel uitzonderingen. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor boetes die voortkomen uit situaties waar jij zeggenschap over hebt. Bijvoorbeeld:

  • Een boete omdat de bedrijfsauto niet verzekerd is
  • Een boete voor niet-gekeurde banden
  • Een boete voor het ontbreken van bepaalde vergunningen

Tip: Leg de regels rond verkeersboetes altijd schriftelijk vast. Zo voorkom je discussies achteraf.

 

Tips om je als werkgever te beschermen

Het bepalen van de aansprakelijkheid bij schade aan bedrijfseigendommen is niet zwart-wit. Soms kan werk- en privé tijd door elkaar lopen, waardoor het moeilijk is te bepalen wie de schade moet vergoeden. Om problemen in dit soort situaties te voorkomen, kun je als werkgever wel maatregelen nemen:

  1. Zorg voor duidelijke voorschriften over het gebruik van bedrijfseigendommen
  2. Leg deze voorschriften vast in:
    • Het personeelshandboek
    • De arbeidsovereenkomst
  3. Formuleer ook specifieke regels over:
    • Gebruik van leaseauto’s
    • Maximaal brandstofverbruik
    • Omgang met bedrijfsmiddelen
  4. Leg de consequenties van overtreding vast:
    • Mogelijke boetes
    • Vergoeding van extra kosten
    • Verrekening met salaris

Door dit goed vast te leggen, worden de verwachtingen duidelijk en bij schade kun je beroep maken op de afspraken die je hebt vastgelegd. Zo ontstaan hier geen discussies over en beperk je de financiële schade.

 

Ondersteuning van Loonbureau.nl

Wil je meer weten over het verhalen van schade of het opstellen van goede voorschriften? Bekijk dan onze mogelijkheden op het gebied van HR dienstverlening.

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?

Group 2