fbpx

Prinsjesdag 2024: de belangrijkste plannen voor werkgevers

Afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag. Traditiegetrouw sprak koning Willem-Alexander het land toe met zijn troonrede. Daarnaast heeft het nieuwe kabinet de miljoenennota van 2025 (de begroting van het kabinet) en het Belastingplan voor 2025 gepresenteerd. Ook dit jaar zijn er verschillende plannen gepresenteerd die mogelijk zorgen voor veranderingen bij werkgevers. Let op: in dit bericht staan alle plannen, dus deze maatregelen zijn nog niet definitief. Wij sommen de belangrijkste punten voor je op!

 

Werken wordt gestimuleerd

Meer vaste banen en minder schijnzelfstandigheid

De regering streeft naar meer vaste contracten voor werkende Nederlanders. Daarnaast komen er strengere regels voor uitzendwerk en wordt schijnzelfstandigheid tegengegaan. Hiervoor zijn al twee nieuwe wetten ontwikkeld:

  • Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar)
  • Wet meer zekerheid flexwerkers

Wet meer zekerheid flexwerkers

Met de Wet meer zekerheid flexwerkers gaat ervoor zorgen dat uitzendkrachten, tijdelijke medewerkers en oproepkrachten meer bescherming krijgen en eerder duidelijkheid over hun uren. Naar verwachting zal een basiscontract de norm worden (dit is eerder al aangekondigd).

Het kabinet wil ook de ketenregeling onder handen gaan nemen. Nu moet een werknemer na 3 tijdelijke contracten een half jaar wachten tot dezelfde werkgever weer een nieuw tijdelijk contract mag aanbieden. Deze pauze wil het kabinet gaan ophogen naar 5 jaar. Hierdoor zullen werkgevers eerder een vast contract aanbieden, om een werknemer te behouden. Wanneer deze maatregel wordt ingevoerd, is nog niet bekend.

Regels tegen schijnzelfstandigheid

De Belastingdienst gaat schijnzelfstandigheid strenger handhaven (met de Wet DBA), vanaf 1 januari 2025. De huidige modelovereenkomsten van de Belastingdienst komen te vervallen. Verder moeten ZZP’ers verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten (AOV). Het is nog niet duidelijk vanaf wanneer dit verplicht wordt.

 

Plannen tegen arbeidsmarktkrapte

Al lange tijd zijn er tekorten op de arbeidsmarkt. De krapte is een groeiend maatschappelijk probleem en hier wil het kabinet iets aan doen. Hiervoor zijn verschillende maatregelen die ervoor moeten zorgen dat er meer mensen gaan werken. Samen met de samenleving wordt de aanpak bepaald, deze wordt gebaseerd op vijf factoren:

  • kwaliteit van het werk
  • verhogen van productiviteit
  • versterken van de economie
  • verbeteren matching werkzoekenden en werkgevers
  • stimuleren van arbeidsparticipatie

Het verbeteren van matching tussen werkgevers en -nemers is al gedeeltelijk in gang gezet. Er komt toezicht op werving en selectie, zodat iedereen gelijke kansen krijgt bij sollicitaties. Meer hierover lees je in ons laatste blog over het ontwerpbesluit van gelijke kansen bij werving en selectie.

 

Stabiel minimumloon en aanpassingen in subsidies

Hoewel het minimumloon in 2025 niet extra wordt verhoogd, zal het wel worden geïndexeerd. Dit betekent dat het minimumloon alsnog licht meestijgt in lijn met de inflatie. Verder wil het kabinet ervoor zorgen dat parttime arbeidskrachten gestimuleerd worden om meer te werken. Door het aanpassen van premies en subsidies wil het kabinet daarvoor zorgen.

Veranderingen subsidies en WW-premie

Werknemers die extra uren werken, krijgen een lager WW-tarief op overwerk vanaf 2025. Dit is voor alle werknemers met vaste contracten, die meer dan 30 uur per week werken.

Verder worden subsidies zoals het Lage-inkomensvoordeel (LIV) en het Loonkostenvoordeel (LKV) voor oudere werknemers afgeschaft. Alleen bedrijven die arbeidsbeperkte werknemers in dienst nemen, kunnen gebruik blijven maken van een verhoogd loonkostenvoordeel.

 

Strengere regels voor buitenlandse werkgevers

Het is al langere tijd bekend dat het kabinet veranderingen wil doorvoeren in de regels rondom buitenlandse werknemers. Maar de gepresenteerde plannen zijn minder ingrijpend dan de eerder besproken aanpassingen. Wel wil het kabinet meer grip krijgen op arbeidsmigratie.

Meer verantwoordelijkheid bij werkgevers voor arbeidsmigranten

Bedrijven worden meer verantwoordelijk voor de huisvesting en integratie van arbeidsmigranten. Arbeidsmigranten die voor langere tijd in Nederland verblijven moeten de Nederlandse taal leren en werkgevers moeten hiervoor zorgen. Verder wordt het belastingvoordeel voor kennismigranten, de zogeheten 30% regeling, versoberd naar 27% vanaf 2027. De eisen van deze regeling zijn ook aangescherpt, hierdoor kan Nederland als minder aantrekkelijk worden gezien voor kennismigranten.

 

Concurrentiebeding wordt aangescherpt

Het concurrentiebeding wordt door werkgevers veel gebruikt om personeelsverloop tegen te gaan, maar deze regeling wordt vanaf 2024 aangescherpt. Werknemers ervaren het beding in de meeste gevallen te beperkend, dus de regels worden aangepast.

Nieuwe regels concurrentiebeding

Hieronder sommen we de belangrijkste aanpassingen op in het concurrentiebeding:

  • Het beding mag maximaal één jaar van kracht blijven na het eindigen van de arbeidsrelatie.
  • De werkgever moet een vergoeding betalen aan de werknemer voor elke maand dat het beding van kracht is. De vergoeding is de helft van het laatst verdiende salaris.
  • Tot slot moet je als werkgever kunnen uitleggen waarom een concurrentiebeding noodzakelijk is. Zowel bij tijdelijke als vaste contracten.

Eerder schreven we ook een blog met de regels van het concurrentiebeding. Hier kun je meer informatie vinden over wat wel en niet mag.

 

Speciale maatregelen voor MKB’ers

Het kabinet presenteerde ook verschillende regels om werkgevers tegemoet (blijven) te komen bij langdurig zieke werknemers.

Sneller duidelijkheid bij ziekte van werknemers

Een langdurig zieke medewerker kan zorgen voor onrust en onzekerheid binnen jouw bedrijf. Het kabinet wil dat er sneller duidelijkheid komt over de mogelijkheden van re-integratie van een zieke medewerker.

Re-integratie in tweede spoor

Vanaf het tweede ziektejaar kunnen werkgevers kiezen voor re-integratie in het tweede spoor. Dat wil zeggen dat een werknemer bij een andere werkgever aan de slag gaat. Dit kan alleen met instemming van de werknemer of na toestemming van het UWV. Deze regel zorgt ervoor dat je als werkgever eerder op zoek kan naar vervanging. Medewerkers krijgen sneller zicht op alternatieve mogelijkheden.

 

Compensatie transitievergoeding kleine werkgevers

Als een werknemer na twee jaar ziekte nog niet terug is op de werkvloer, dan mogen werkgevers de medewerker ontslaan. Hier staat wel een transitievergoeding tegenover en elke werkgever mag hier momenteel compensatie voor aanvragen, maar dat gaat veranderen. Vanaf 1 juli 2026 mogen namelijk alleen kleine werkgevers (met minder dan 25 medewerkers) deze compensatie voor transitievergoeding krijgen. Voor grotere bedrijven komt deze regeling dus te vervallen, zij mogen hier geen gebruik meer van maken.

Wil je meer weten over transitievergoeding of hoe je dit berekent? Lees dan ons blog: alles wat je moet weten over transitievergoedingen.

 

Lastenverlaging voor het MKB

Voor het MKB voert het kabinet komende periode een aantal lastenverlagingen door. Een van de belangrijkste maatregelen is het behoud van de mogelijkheid voor bedrijven om eigen aandelen te kopen. Verder wordt de mkb-winstvrijstelling in 2025 verlaagd naar 12,7%, en het toptarief van box 2 daalt naar 31% vanaf een belastbaar inkomen van €67.804.

 

Vertrouwenspersoon wordt verplicht voor werknemers

Het kabinet wil dat er voor iedereen een veilige werkomgeving is. Om dit te waarborgen, moeten bedrijven met tien of meer werknemers een vertrouwenspersoon aanstellen. Dit kan iemand intern zijn, maar je kunt als bedrijf er ook voor kiezen om een externe partij in te schakelen, zoals een arbodienst. De verplichting is bedoeld om werknemers een laagdrempelige manier te geven om problemen of misstanden op de werkvloer te melden.

Advies nodig over het aanstellen van een vertrouwenspersoon? Eerder schreven we een blog wanneer het verplicht is om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Hierin geven we ook tips wat je in jouw situatie het beste kunt doen.

 

Wat betekenen de Prinsjesdag plannen voor jou als werkgever?

Veel van de gepresenteerde maatregelen zijn nog niet definitief en moeten nog door de Eerste en Tweede Kamer worden goedgekeurd. Bij Loonbureau.nl blijven we op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen en houden we ons blog up-to-date. Als er belangrijke aanpassingen zijn die bij onze klanten voor veranderingen zorgen, dan melden we dit op tijd.

Meer weten over de wetswijzigingen? Bekijk dan de Miljoenennota van 2025 of het Belastingplan 2025 voor een compleet overzicht.

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?

Group 2