fbpx

Prinsjesdag 2022: dit zijn de gevolgen voor mkb’ers

Je kunt er als mkb’er niet omheen: Prinsjesdag. 20 september werden de belangrijkste plannen voor komend jaar weer gepresenteerd door koning Willem-Alexander. Er komen veel veranderingen aan waar jij je als ondernemer goed op moet voorbereiden. Wij hebben de belangrijkste punten voor jou als werkgever op een rijtje gezet.

 1. Stijging minimumloon
 2. Uitbreiding WKR
 3. Meer thuiswerkvergoeding
 4. Reiskostenvergoeding omhoog
 5. Snellere daling zelfstandigenaftrek
 6. Minder belastingvoordeel expats
 7. Meer arbeidskorting
 8. Bijdrage ZVW omlaag
 9. Uitbereiding van het stap-budget

  Toekomstige plannen

  Daarnaast liggen er nog plannen vanuit het kabinet die verder vorm moeten krijgen. Deze zijn niet gepresenteerd tijdens Prinsjesdag, maar gaan ze wel mee aan de slag:

  • In november zal er een steunpakket komen voor stijgende energiekosten. Het pakket is gericht op het mkb en compenseert de energiekosten gedeeltelijk.
  • Het pensioenstelsel moet transparanter en persoonlijker worden. Hier is een wetsvoorstel voor ingediend. Op die manieren zou het pensioen beter moeten aansluiten op de huidige markt.
  • Als je door ziekte je bedrijf moet beëindigen, kom je in aanmerking voor een compensatie voor de transitievergoeding. Op zijn vroegst wordt dit in 2024 ingevoerd.
  • Het concurrentiebeding krijgt mogelijk nieuwe regels. In 2023 wordt de Tweede Kamer hierover geïnformeerd.

  Het is nog niet zeker wanneer er aan bovenstaande wetsvoorstellen wordt gewerkt of wanneer deze ingaan. De meeste voorstellen moeten nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer en/ of Eerste Kamer. De onderstaande maatregelen worden wél allemaal uitgevoerd:

  1. Stijging minimumloon

  Zoals in het artikel van vorige week al stond, gaat het minimumloon fors stijgen. 1 januari 2023 zal het minimumloon in één keer stijgen met 10,15%. Werknemers van 21 jaar met een fulltime dienstverband hebben dan recht op een brutoloon van €1.934,45 per mand. De sociale uitkeringen zullen met deze ontwikkeling mee stijgen, dit zijn uitkeringen als AOW, bijstand en de Wajong.

  2. Verhoging vrije ruimte Werkkostenregeling (WKR)

  In de kosten voor werkgevers in het mkb wordt in tegemoet gekomen. Dit zou personeel aannemen aantrekkelijker moeten maken. De uitbreiding van de WKR is een voorbeeld hiervan.

  Het verruimen van de WKR zorgt ervoor dat werkgevers meer cadeaus en vergoedingen kunnen verstrekken aan werknemers, zonder loonbelasting te hoeven betalen. De vrije ruimte va WKR gaat per 1 januari namelijk omhoog, waarschijnlijk naar 1,92% over de eerste €400.000,- van de fiscale loonsom.

  3. Hogere vrijgestelde thuiswerkvergoeding

  De vrijstelling voor de thuiswerkvergoeding zal stijgen. De vaste lasten voor de werknemer zijn de afgelopen tijd gestegen. De vergoeding gaat, zoals het er nu naar uitziet, omhoog naar €2,13 per dag, hier hoeft geen loonbelasting over betaald te worden. De huidige vergoeding staat op €2,- per dag.

  4. Reiskostenvergoeding omhoog

  De vrijstelling voor reiskostenvergoeding gaat ook omhoog. Dit hadden we in een eerder artikel al voorspeld. De uitspraken op Prinsjesdag zijn dan ook een bevestiging van dit plan. Voor nu zal het bedrag per 1 januari stijgen naar €0,21 per kilometer. Of het in 2024 verder stijgt naar €0,24 zal nog moeten blijken, voor nu is afgesproken dat het dan naar €0,22 zal stijgen in 2024.

  5. Snellere daling zelfstandigenaftrek

  Komende jaren zullen ondernemers steeds minder kunnen profiteren van zelfstandigenaftrek. Deze zal nog sneller dalen dan vooraf werd aangekondigd en de daling blijft aanhouden. Zo krijg je in 2026 maximaal €1.200,- aftrek en daalt deze in 2027 naar €900,-. Dit is wederom een manier om loondienst aantrekkelijker te maken voor ZZP’ers.

  6. Minder belastingvoordeel expats

  Werknemers die vanuit het buitenland in Nederland komen werken en aan bepaalde voorwaarden voldoen, kunnen maximaal 30% van hun loon onbelast ontvangen. Op deze manier komt de overheid expats tegemoet voor extra kosten die ze maken om in Nederland te kunnen werken.

  De regeling zal vanaf 2024 wel worden beperkt. Expats die meer dan de Balkenende-norm verdienen, zullen dan voor het meerdere er geen gebruik meer van kunnen maken. De regeling wordt afgetopt. De meeste expats zullen hier geen last van hebben, omdat ze onder deze loongrens zitten.

  7. Meer arbeidskorting

  Het kabinet gaat 500 miljoen euro uittrekken voor de verhoging van arbeidskorting. Dit zorgt ervoor dat werknemers meer netto loon overhouden. Op deze manier raakt het jou niet direct als werkgever.

  Deze maatregel moet de koopkracht weer op gang brengen. De maximale arbeidskorting wordt €5.052,- in 2023.

  8. Bijdrage van de Zorgverzekeringswet (ZVW) omlaag

  De ZVW zal in 2023 goedkoper uitvallen voor werkgevers. De bijdrage daalt van 6,75% naar 6,68%. Het maximumbijdrageloon waarover je ZVW berekent, zal wél stijgen. Dit zal naar verwachting van €59.706,- stijgen naar €66.952,-.

  9. Uitbreiding subsidieregeling STAP-budget

  Het STAP-budget was afgelopen jaar telkens enorm snel vergeven. Deze subsidieregeling zal de komende jaren worden uitgebreid. Tot en met 2026 zal het kabinet elk jaar 125 miljoen euro extra investeren in deze subsidie voor onderwijs. Voor werknemers komt er dus meer ruimte om zich verder te ontwikkelen of om te scholen.

  Wisselende maatregelen

  De gevolgen voor het mkb zijn ingrijpend. Aan de ene kant is er steun, maar het moet nog blijken of deze op weegt tegen de extra kosten voor het mkb komend jaar. Wij houden je in ieder geval op de hoogte!

  Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

  Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

  Contact

  Oudedijk 59
  5409 AB Odiliapeel

  Tel: 0413 820 218
  info@loonbureau.nl

  Werken bij Loonbureau.nl

  Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

  Group 2

  Waar ben je naar op zoek?