fbpx

Premiepensioen omhoog door stijgende rente

De pensioenen waren afgelopen tijd enorm in beweging. Door de komst van het nieuwe pensioenakkoord zullen het aantal beschikbare premiepensioenen toenemen, omdat dat de standaard wordt in Nederland. In de huidige situatie heeft één op de zeven werknemers een pensioen waarvoor de werkgever een vaste premie beschikbaar stelt.

Als een werknemers straks met pensioen gaat, koopt hij of zij straks met het opgebouwde premiebedrag een pensioenuitkering aan. Deze wordt vervolgens maandelijks uitgekeerd. De afgelopen jaren viel het premiepensioen vaak tegen, door de lage rente. Nu de rente weer stijgt, ziet het beeld er wat beter uit. De nieuwe pensioenen zullen hierdoor hoger uitvallen.

Gemiddelde pensioenen stijgen

Uit een onderzoek van pensioenadviesbureau Aon bleek dat de gemiddelde pensioenuitkering op basis van de beschikbare premieregeling het afgelopen half jaar met 2% is toegenomen. Dat wil zeggen dat het premiepensioen waarbij de uitkering niet vast staat (ook wel DC-regeling) van een 40 jarige werknemer, met een modaal inkomen, zal stijgen van 1.049 euro per maand naar 1.073 euro per maand.

Meer werknemers met DC-regeling

Het huidige aantal van één op de zeven werknemers met een DC-regeling zal in de toekomst toenemen, een beschikbare premieregeling wordt dan namelijk de standaard. Schommelingen in de uitkering worden hiermee gangbaar. Wel zijn er dempingsmechanismes ontworpen om extreme schommelingen te voorkomen.

Nieuw systeem

De ingelegde premie vormt de basis volgens het nieuwe systeem. Hiermee gaan we af van de pensioenuitkering op basis van het middelloon, waar pensioenfondsen nu gebruiken. Aon heeft het systeem getest met een vergelijking van twee pensioenvormen, in beide gevallen is een premie van 25% van de pensioengrondslag ingelegd.

Uit de vergelijking met het middelloon blijkt dat het nieuwe pensioen hoger is voor een 40-jarige werknemer. Voor een jongere werknemer is dit verschil nog sterker. Dat komt omdat er in de middelloonregeling buffers aangelegd moeten worden, afhankelijk van het beleggingsbeleid. Bij de DC-regeling is hier geen sprake van.

Voor jongeren is het erg voordelig om de overstap van het oude naar het nieuwe pensioensysteem te maken. Dat komt doordat de horizon voor jongeren nog breder is. Dat wil zeggen dat ze aan het begin meer risico kunnen nemen en eerder premie inleggen bij het nieuwe systeem, dit lijdt uiteindelijk tot betere rendementen.

Informeren is belangrijk

De meeste werknemers zullen nog niet op de hoogte zijn van het nieuwe pensioenstelsel. Het is dus van groot belang om hen goed te informeren. Het wordt mogelijk om 10% van de pensioenwaarde op de nemen op de pensioendatum, maar ook belangrijk om te melden dat dit gevolgen heeft voor de toeslagen.

Binnen de DC-regelingen zijn nog verschillende mogelijkheden. Het is zo mogelijk om een beleggingsprofiel te kiezen, keuze te maken om bij te sparen en keuze of je door wil beleggen na je pensioen. Licht werknemers dus goed voor en ondersteun ze hierin!

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?

Group 2