De pensioenmarkt is in beweging, maar hoe zit dat nu? Een pensioenfonds is vaak niet meer dan een bestuur. Bestuurslid is een nevenfunctie, de uitvoering van het werk wordt bij een pensioenuitvoerder neergelegd. En af en toe vindt een fonds het nodig om te wisselen. Zo stapt het pensioenfonds detailhandel per 2021 over van TKP (Aegon dochter) naar nieuwkomer Capgemini. Verder is de intentie dat de pensioenen van AVH in 2021 overdragen worden aan Pensioenfonds PGB. Voor payrollkrachten stopt de opbouw binnen STIPP, payroll werkgevers moeten hiervoor een andere oplossing regelen die zich kan meten aan het pensioenfonds bij de inlener.
Een andere beweging is de overstap op de universele pensioenaangifte, kortweg UPA. Een standaard waar destijds Syntrus Achmea mee is gestart. Helaas is de UPA minder universeel als de naam doet denken maar evengoed is het proces bij de UPA-aanlevering wel vergelijkbaar met de Loonaangifte waar correcties niet los verstuurd hoeven te worden maar mee gaan met de volgende periode. In 2021 gaan de onderstaande fondsen over op de UPA:
- Recreatie (TKP)
- Alle agrarische branches (TKP)
- Bakkersbedrijf (TKP)
- Kappers (TKP)
- Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven (TKP was Centric)
- AVH-branches (PGB)
- Reiswerk (PGB)
- Schilders (Sociaal Fonds)
- Jachtbouw (AZL)
- Vlep (AZL)
Er zijn ook fondsen die het niet voor elkaar krijgen, zo is de UPA binnen de vervoersector nog lang niet binnen handbereik vanwege de berekening over het overwerk van het voorgaande jaar. Deze ondoordachte regeling zorgt ervoor dat alle gegevens met de hand moeten worden ingevoerd op hun site, naar onze mening niet meer van deze tijd maar het bestuur heeft blijkbaar geen oog voor logistiek op dit niveau. Ook de uitzend (STIPP) zou al jaren geleden op de UPA overstappen maar helaas. De metaalsector blijft eveneens achter ook al is de invoer op hun site iets minder werk, met een UPA kan de sector fors besparen op administratieve lasten.