fbpx

Onbepaalde tijd, vaste uren en toch geen lage premie in 2020?

De belastingdienst geeft aan dat er voor 2020 de lage ww-premie mag worden toegepast als er een schriftelijk contract voor onbepaalde tijd aanwezig is met een vaste omvang van uren aangegeven per maand of een kleiner tijdvak. Wij leggen de loep op deze regels want veel medewerkers met een onbepaalde tijd contract voldoen hier niet aan. Met een kleine ingreep kan wellicht alsnog aan de regels worden voldaan.

Voldoet het contract aan de schriftelijke eis?

Bij een verlenging wordt dit vaak niet vastgelegd, of enkel met een bevestiging van werkgever aan werknemer dat het contract is verlengt of omgezet. Dit is niet voldoende voor de lage premie. Arbeidsrechtelijk is dit geen probleem, echter voor de premie ligt die eis anders. Het contract moet schriftelijk zijn vastgelegd en voorzien van een handtekening van werknemer en werkgever, deze handtekening mag ook digitaal zijn. Een bevestiging van de verlenging is ook prima mits door beide ondertekend voor akkoord.

Bewaard bij de administratie

Om de lage premie te mogen toepassen moet het contract fysiek of digitaal bewaard worden bij de administratie. Indien het contract nog op de vestiging ligt mag niet de lage premie worden toegepast. Ook indien de school van de BBL-er niet op tijd de praktijkovereenkomst regelt voldoet dit niet voor de lage premie. Dit mag ook niet achteraf worden gecorrigeerd, tenzij hij toch wel aanwezig bleek te zijn maar onjuist is verwerkt. Als de datum pas later staat is dit natuurlijk nooit te verdedigen.

Vaste omvang van uren

Een vaste omvang van uren is eveneens een vereiste voor de lage premie. Belangrijk is dat dit is vastgelegd in de schriftelijke overeenkomst. Mocht deze later worden aangepast zorg dan voor een aanvulling op het contract met de ingangsdatum. Ook deze adviseren wij om beide te ondertekenen, ook al staat deze vereiste niet duidelijk op te maken uit de beschikbare informatie.

Kwartaal afspraken niet laag

In het verleden werden vaak kwartaal afspraken gemaakt voor bijbaantjes. Helaas moeten de uren op basis van een maand of een kleiner tijdvak zijn afgesproken om van de lage premie te kunnen profiteren.

Verschuiving loonkosten door nieuwe contracten

Om te voorkomen dat een aanbod moet worden gedaan op basis van laatste inzet zullen er veel kleine contracten worden gemaakt van bijvoorbeeld 3 uur per maand. Als deze medewerkers doorgaans meer werken zullen deze aan het einde van het jaar moeten worden herzien waardoor de werkgever voor onvoorziene kosten kan komen te staan.

Wij verwachten veel problemen zodra er controles door de belastingdienst worden uitgevoerd als hier te nonchalant mee om wordt gegaan.

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?