Een 15-jarige die graag een paar uurtjes extra wil werken in je lunchroom? Of een 13-jarige die in de schoolvakantie wil helpen in je winkel? Vanaf 18 november 2024 krijg je als werkgever meer mogelijkheden om jonge werknemers in te zetten. Wel gelden er duidelijke regels om hun ontwikkeling en veiligheid te beschermen. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij.
Wat mag er meer?
Goed nieuws voor werkgevers die jonge werknemers willen inzetten: er komt meer flexibiliteit in werktijden. Met name tijdens vakantieperiodes en niet-schooldagen krijg je meer ruimte om deze gemotiveerde jonge werknemers in te plannen. De wijzigingen zijn vooral gunstig voor sectoren als retail, supermarkten en horeca (met uitzondering van alcoholschenking). Dit zijn de concrete veranderingen:
Voor 13- en 14-jarigen:
- Werken tot 20:00 uur op niet-schooldagen (was 19:00 uur)
- Werken in vakantieweken tot 20:00 uur
- Ook op zondagen aan de slag (onder voorwaarden)
Voor 15-jarigen:
- Werken tot 21:00 uur in vakantieweken
- Op niet-schooldagen werken tot 20:00 uur
- Zondagen blijven mogelijk onder dezelfde voorwaarden
Waar moet je als werkgever op letten?
De verruiming van de regels biedt kansen, maar vraagt ook om zorgvuldigheid. Als werkgever ben je namelijk verantwoordelijk voor het welzijn van je jonge werknemers. Hun schoolprestaties en sociale ontwikkeling mogen niet lijden onder het werk. Daarom zijn er verschillende belangrijke voorwaarden waar je rekening mee moet houden:
- Verplichte toestemming
- Schriftelijke toestemming van ouders/verzorgers
- Instemming van je ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging
- Deze toestemmingen moet je vastleggen in je personeelsadministratie
- Rusttijden
- Bij werk op zondag moet de zaterdag ervoor vrij zijn
- In elke periode van 16 weken moeten minimaal 5 zondagen vrij zijn
- Voldoende rust tussen werkdagen
Nieuwe beperking: verbod op werken met alcohol
Naast versoepelingen, is er ook een strenge regel bijgekomen met betrekking tot alcohol. De wetgever wil jongeren extra beschermen tegen de risico’s van werken in omgevingen waar alcohol wordt geschonken. Dit heeft grote gevolgen voor de horeca en evenementenbranche. Deze regel geldt:
- Voor alle horecagelegenheden waar alcohol aanwezig is
- Ook als je nog geen alcohol schenkt, maar dit later op de dag wel doet
- Voor terrassen waar alcohol geschonken wordt
- Bij evenementen en sportkantines waar alcohol aanwezig is
Ze mogen wél werken in:
- De keuken (gescheiden van de alcoholruimte)
- Als afwasser in een aparte ruimte
- Locaties waar geen alcohol wordt geschonken
Strenge controles en boetes
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert actief op naleving van deze regels. Ze letten daarbij vooral op correcte registratie van de toestemmingen van ouders, naleving van de werktijden, het verbod voor werken met alcohol onder de 16 jaar en administratie van werkuren en rusttijden.
Bij een overtreding kan de Arbeidsinspectie direct een boete opleggen. Deze boetes kunnen flink oplopen. Het is daarom belangrijk om je administratie op orde te hebben en de regels na te leven. Ook bij een eerste overtreding wordt er niet gewaarschuwd, maar direct beboet.
Ondersteuning van Loonbureau.nl
Wij kunnen de administratie voor jonge werknemers bijhouden. Verder kunnen wij je advies geven over de nieuwe regels en hoe je deze toepast. Wil je meer weten over het inzetten van jonge werknemers of heb je vragen over de nieuwe regels? Neem dan contact met ons op.