fbpx

Langer verzuim door hoge werkdruk

Het is geen nieuws dat de werkdruk hoger ligt dan voorheen. Het ziekteverzuimpercentage neemt enorm toe in ons land. Dat komt door medewerkers die langer én vaker door ziekte uitvallen. De trend laat vooral zien dat de hoge werkdruk meer psychisch verzuim of hoge emotionele belasting als gevolg heeft.

Veel werknemers wordt het teveel en dat kan leiden tot een burn-out. Dit is enorm vervelend, voor zowel de werknemer als werkgever. Een werknemer met een burn-out is gemiddeld driekwart jaar afwezig. Uit cijfers van het TNO en CBS blijkt dat deze verzuimoorzaak het meeste kost voor werkgevers. Uit een onderzoek van de Nationale Nederlanden blijkt dat zeven op de tien werkgevers zich zorgen maakt over de mentale gezondheid van hun eigen werknemers. Maar je kunt als werkgever een grote rol hebben in de preventie van verzuim. Wij vertellen je hier graag meer over!

 

Vooral bij grotere bedrijven

Het meeste verzuim komt voor bij grote bedrijven, met meer dan 100 werknemers. Het eerste kwartaal steeg het verzuimpercentage daar met 7%, een stijging van 1,6% vergeleken het jaar daarvoor. De percentages zijn het hardst gestegen in de horeca en de zorgsector. In deze sectoren steeg het verzuim met maar liefst 2%.

 

Hoge verzuimkosten

De totale verzuimkosten zijn in Nederland nu hoger dan 18 miljard euro per jaar. Psychische klachten zoals een burn-out of overspannenheid zijn één van de belangrijkste redenen voor deze hoge kosten. Het verzuimpercentage zal naar verwachting boven de 5% uitkomen in 2022. De laatste keer dat dat gebeurde is ruim 20 jaar geleden.

Toen is het verzuimpercentage teruggebracht door de invoering van de Wet verbetering poortwachter, in 2002. Deze wet houdt in dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor de re-integratie van hun zieke werknemers, hierdoor was er een grote daling in het ziekteverzuim. Werkgevers worden opgeroepen om aandacht te besteden aan de preventie van ziekteverzuim.

 

Werkdruk belangrijke oorzaak

De helft van langdurig verzuim is wegens werk gerelateerde mentale klachten. Veel werkgevers zitten nu met personeelstekorten en deze tekorten zorgen vaak voor een hogere werkdruk bij werknemers die wél nog aan het werk zijn. Zij melden zich daardoor eerder ziek. Een personeelstekort zorgt voor negatieve gevolgen voor het ziekteverzuim. Maar je wil als werkgever ook niet de continuïteit van je bedrijf verliezen…

Preventie is de eerste stap

Om te voorkomen dat gezonde werknemers uitvallen, kun je als werkgever inzetten op preventiemaatregelen. Voor veel werkgevers zijn deze onbekend, dus er is op dat gebied nog veel te behalen. Er zijn verschillende wettelijke preventiemaatregelen:

  • Risico inventarisatie & evaluatie (RI&E)
  • Preventief medisch onderzoek (PMO)
  • Periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO)
  • Een preventiemedewerker

We hebben eerder ook al eens een blog geschreven over de verzuimbonus. Deze maatregel kan er ook voor zorgen dat werknemers zich minder snel ziekmelden, maar let op dat je deze regeling wel goed toepast. Het kan namelijk ook averechts werken.

Tot slot zijn er ook verschillende maatregelen om arbeidstekorten intern op te lossen of te verlichten.

 

We helpen je graag verder met onze HR-Dienstverlening

Heb je een verzuimvraagstuk? Op wil je aan de slag met de preventiemaatregelen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk dan wat we met onze HR-Dienstverlening kunnen betekenen voor jouw bedrijf.

Door onze HR-Dienstverlening in te zetten zorg je voor een nieuwe, frisse blik over jouw personeelszaken. Naast verzuimbegeleiding en -preventie bieden we ook arbo-advies, (gespreks)coaching en nog veel meer aan.

Op ons contactpagina kun je eenvoudig je HR vraagstuk indienen. Wil je eerst meer informatie? Bekijk dan onze HR-Dienstverlening pagina.

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?