fbpx

Kabinet brengt de zomervakantie in gevaar

Het kabinet wil de kerstvakantie een week verlengen ten koste van de zomervakantie. Het idee is geopperd om de gevolgen van de volgende coronacrisis te ‘verzachten’. Dat wordt toegelicht in een brief met de onderwijsstrategie voor de lange termijnplannen van onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma. Voor nu gelden deze ideeën voor de kerst- en zomervakantie van 2023.

Het achterliggende idee is dat leerlingen minder snel last hebben van quarantaine en zieke docenten. Het coronavirus slaat sneller toe in de winter waardoor veel leraren ziek zijn of in quarantaine zitten. Door een langere kerstvakantie zouden leerlingen hier minder last van hebben. In de zomer kunnen leerlingen ongestoord naar school omdat het virus dan minder kans heeft op verspreiding.

Bedrijfsleven en medewerker de dupe

De plannen zorgen voor veel onbegrip bij zowel medewerkers als werkgevers. Ook wij snappen niet hoe iemand dit als een serieus voorstel kan zien. In de huidige krapte op de arbeidsmarkt ligt de werkdruk reeds enorm hoog. Werkgevers en werknemers moeten al heel creatief zijn om de vakantieplanning rond te krijgen. Als deze vakantie nu wordt beperkt tot 5 weken zet de overheid de medewerkers tegen elkaar op. In onze ogen is zes weken het minimum.

Drie weken vakantie niet meer mogelijk?

Onder personeel is er doorgaans een grote groep medewerkers die gebonden zijn aan de schoolvakanties. Vaak is er een keuze tussen de eerste drie weken of de laatste drie weken. Met een vakantielengte van 5 weken is deze praktische opdeling niet meer mogelijk.

Betekent dit het einde van drie weken vakantie? In ons welvarende land wordt drie weken vakantie toch min of meer als recht gezien, de werkgever probeert hierin mee te denken. Voor de balans tussen werk en vrije tijd zijn deze drie weken belangrijk. Als dit plan doorgaat zet dit alles op scherp, de werknemer eist zijn gevoelsmatige recht op terwijl de werkgever de planning niet meer rond krijgt. Bedrijven die een week dicht kunnen zijn er steeds minder, maar denk ook aan sectoren als de zorg. De werkdruk zal in de meeste sectoren extreem hoog worden of er komt een einde aan de drie weken zomervakantie. Een enorme schade die dit plan aan bedrijven toebrengt en aan het geluk van de werknemers.

Medewerker met kinderen? Nee dankjewel!

Bij het aannemen van personeel wordt vaak gekeken naar een gezonde balans tussen mensen die wel en niet aan de schoolvakanties vast zitten. Doordat je niet meer twee keer 3 weken hebt, worden bedrijven gedwongen om nog beter na te denken bij het aannemen van medewerkers. Deze maatregel zet een werkzoekende met kinderen direct achteraan op de arbeidsmarkt, werkgevers zullen gedwongen worden om nog meer te kiezen voor personeel zonder kinderen en zonder partner met verplichte (bouwvak)vakantie. Maar ook de reisbranche zal een korter hoogseizoen hebben waardoor de prijzen nóg verder stijgen.

Reactie van leerkrachten

Leerkrachten hebben ook massaal gereageerd op dit voorstel. Drie kwart van het onderwijspersoneel is tegen het idee, meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb) dinsdag op basis van een peiling onder de aangesloten leden. In totaal hebben 22.000 leden gereageerd op de peiling, maar 16% geeft aan om wel vóór het verkorten van de zomervakantie te zijn. Het kabinet zal de plannen vóór de zomer nog verder uitwerken.

Wij blijven uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Heb je vragen rondom dit onderwerp? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?