9.500 werkgevers krijgen van het UWV de laatste kans om definitieve omzetverliezen doorgeven. Eerder stelde het UWV zondag 31 oktober een deadline deze gegevens te melden, maar van de 139.500 werkgevers hebben 130.000 daar gehoor aan gegeven. De overgebleven groep krijgt nu van het UWV de allerlaatste kans om dit alsnog te doen. Doen ze dit niet, lopen zij het risico dat zij loonsteun moeten terugbetalen.
Definitieve omzetverliezen na tijdelijke NOW
In de eerste periode van de tijdelijke NOW, vanaf maart tot en met mei 2020, maakten 139.500 werkgevers gebruik van deze tegemoetkoming. Het bedrag is een voorschot voor de werkgevers, gebaseerd op de loonsom van januari 2020 en het geschatte omzetverlies. Vervolgens word het definitieve bedrag berekend door onder andere het daadwerkelijke omzetverlies. Het UWV vroeg alle werkgevers die gebruik hebben gemaakt van de regeling, om de definitieve berekening te melden.
Campagne vanuit het UWV
Om de werkgevers te herinneren aan de deadline van 31 oktober, heeft het UWV een grote campagne gehouden. Het resultaat hiervan was een flinke toename van het aantal aanvragen. Zij werden door honderden werkgevers gebeld. De vrijdag voor de deadline moesten zo’n 24.000 werkgevers hun definitieve omzetverliezen nog doorgeven. Deze teller is zondag fors gedaald met nog 9.500 werkgevers die nog geen melding hadden gemaakt. Het UWV denkt het overgebleven aantal bewust geen aanvraag heeft gedaan.
Geen aanvraag
Volgens het UWV zijn er genoeg werkgevers geweest die met opzet geen aanvraag hebben gedaan. Zij hebben waarschijnlijk na het maken van de definitieve berekening van omzetverliezen geen recht op NOW. Het gevolg hiervan is dat deze werkgevers de totale bedrag van de tegemoetkoming moeten terugbetalen. Voor die overgebleven 9.500 werkgevers heeft het UWV voor de laatste keer de deadline verzet. Deze bedrijven kunnen nog tot 9 januari 2022 de definitieve omzetverliezen doorgeven. Als zij deze deadline ook missen, moeten zij het voorschot terugbetalen.