fbpx

De kilometervergoeding gaat vanaf 2023 al omhoog

Het zijn afgelopen tijd veelbesproken onderwerpen: kosten voor gas, inflatie en natuurlijk de torenhoge brandstofprijzen. Eerder heeft het kabinet al gesproken over het verhogen van de maximale onbelaste kilometervergoeding. Het plan was om dit in 2024 te verhogen, maar uit de Voorjaarsnota van 2022 blijkt dat ze deze plannen naar voren willen halen, naar 2023. Dat wil zeggen dat ze het huidige bedrag van €0,19 voor het eerst in 17 jaar tijd weer zou worden verhoogd.

Dit plan wordt eerder in werking gezet door druk vanuit diverse organisaties zoals Vereniging Zakelijke Rijders en de vakbonden CNV en FNV. Daarnaast riep de Tweede Kamer het kabinet op om het bedrag eerder te verhogen dan 2024. Hier geven ze nu gehoor aan in de Voorjaarsnota van 2022.

Een probleem van langere duur

Nu er inflatie is wordt er pas gesproken van een stijging van maximale onbelaste kilometervergoeding, maar het was jaren geleden ook al een probleem. De laatste stijging van de vergoeding werd in 2006 doorgevoerd. Volgens verschillende berekeningen dekten deze vergoeding niet de volledige kosten van de werknemer in 2020. Zelfs niet met de zuinigste auto. Werknemers zitten voor langere tijd op deze verhoging te wachten, maar werkgevers ook?

Wat doet de werkgever?

Alleen de vrijstelling gaat omhoog. Dat wil zeggen dat je als werkgever niet verplicht bent om de reiskosten te vergoeden. De meesten doen dit wel, tot maximaal €0,19. Maar er zijn ook werkgevers die een lagere vergoeding uitkeren, bijvoorbeeld €0,07 per gereden kilometer. Hoger is ook mogelijk, maar het nadeel is dat alles wat boven de €0,19 zou komen, wordt belast, dat wil zeggen dat de werknemer hier inkomensbelasting over moet betalen.

Ook zijn er al werkgevers die het reisbeleid aanpassen en zich voorbereiden op de stijging. Er is een onderzoek geweest van werkgeversvereniging AWVN onder zo’n 500 werkgevers. Zo’n 50% van de werkgevers heeft aangegeven de hogere kilometervergoeding te betalen of het al mee te hebben genomen in hun mobiliteitsregeling. Twee op de drie werkgevers zijn zelfs bereid om een hogere kilometervergoeding te willen betalen, als dat ook mogelijk is volgens de fiscale regels. Zij vinden het belangrijk om de werknemer tegemoet te komen.

De stijging

Uit de Voorjaarsnota blijkt dat het bedrag van de onbelaste reiskostenvergoeding in 2023 zal worden verhoogd naar €0,21 per kilometer. Vermoedelijk wordt dit nog een keer verhoogd in 2024, tot €0,23, maar dit staat nog niet vast. Dit krijgen we hoogst waarschijnlijk te horen op Prinsjesdag.

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?