De ketenregeling in 2025: Alles wat werkgevers moeten weten

Als werkgever wil je flexibel blijven, maar ook voldoen aan de wetgeving rondom arbeidscontracten. De ketenregeling is hierbij een belangrijk onderwerp dat elke werkgever goed moet begrijpen. In deze blog leggen we uit wat de ketenregeling precies inhoudt, wat de doelstellingen zijn en wat dit in 2025 voor jouw bedrijf betekent.

Wat is de ketenregeling?

De ketenregeling bepaalt hoeveel tijdelijke contracten je als werkgever achter elkaar mag aanbieden voordat er automatisch een vast contract ontstaat. Deze regeling is vastgelegd in artikel 7:668a BW (ketenregeling wetsartikel). Het hoofddoel van de regeling is werknemers meer zekerheid bieden en voorkomen dat zij langdurig in tijdelijke contracten blijven hangen.

De huidige ketenregeling arbeidsovereenkomst staat toe dat je maximaal drie tijdelijke contracten binnen een periode van drie jaar mag aanbieden. Bij het vierde contract of na het verstrijken van de drie jaar ontstaat automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Deze regels zijn in 2020 ingevoerd met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) en blijven naar verwachting ook in 2025 van kracht.

Belangrijke wijzigingen en impact

De huidige ketenregeling kent de volgende belangrijke kenmerken:

  1. Maximale periode: tijdelijke contracten mogen samen niet langer duren dan drie jaar.
  2. Maximum aantal contracten: er mogen maximaal drie tijdelijke contracten achter elkaar worden aangeboden.
  3. Onderbrekingstermijn: de keten wordt als ‘doorbroken’ beschouwd als er meer dan zes maanden tussen twee contracten zit.

Deze regels blijven naar verwachting ook in ketenregeling 2025 gelden. Als werkgever is het belangrijk om deze termijnen goed in de gaten te houden om te voorkomen dat er onbedoeld een vast contract ontstaat.

Uitzondering op de ketenregeling

Er bestaan enkele uitzonderingen op de ketenregeling. Zo kent de regeling specifieke afspraken voor bepaalde sectoren en situaties:

  • Seizoenswerk: voor functies die door klimatologische of natuurlijke omstandigheden seizoensgebonden zijn, kan in de cao een kortere onderbrekingstermijn worden afgesproken (minimaal drie maanden).
  • Onderwijs: voor invalkrachten in het primair onderwijs gelden aparte regels.
  • Jongeren onder 18 jaar: voor hen geldt de ketenregeling niet zolang zij gemiddeld maximaal 12 uur per week werken.

Ook voor de ketenregeling bij uitzendkrachten gelden speciale regels. In de eerste 26 weken valt een uitzendovereenkomst niet onder de ketenregeling, maar daarna wel. Dit kan echter per cao anders geregeld zijn, dus het is belangrijk om de specifieke cao-afspraken te controleren.

Wat betekent het voor tijdelijke contracten?

De ketenregeling heeft directe gevolgen voor hoe je als werkgever omgaat met tijdelijke contracten:

  1. Plannen van contractduur: je moet goed bijhouden wanneer een werknemer de drie jaar of drie contracten bereikt.
  2. Tijdig beslissen: binnen drie jaar moet je beslissen of je een vast contract wilt aanbieden.
  3. Alertheid bij personeelsovername: let op het opvolgend werkgeverschap ketenregeling bij overname van personeel. Wanneer een werknemer “dezelfde of soortgelijke werkzaamheden” blijft verrichten, kunnen eerdere tijdelijke contracten meetellen in de keten, ook bij een nieuwe werkgever.

Bij ketenregeling bij overname van een bedrijf of bij personeelsoverdracht is het cruciaal om de arbeidshistorie van overgenomen werknemers goed in kaart te brengen om verrassingen te voorkomen.

Tips voor werkgevers 

Om goed voorbereid te zijn op de correcte toepassing, adviseren wij de volgende dingen:

Voor werkgevers:

  • Houd een duidelijk overzicht bij van alle tijdelijke contracten en bereken wanneer deze zouden omzetten naar vaste contracten.
  • Maak tijdig beslissingen over verlenging of beëindiging van contracten.
  • Zorg dat uw personeelsadministratie op orde is, zodat je precies weet wanneer contracten aflopen.
  • Wees extra alert bij het overnemen van personeel vanwege het opvolgend werkgeverschap ketenregeling.
  • Houd eventuele wetswijzigingen in de gaten die in de toekomst kunnen worden doorgevoerd.

 

Hulp nodig? Wij helpen je graag verder

Bij Loonbureau.nl begrijpen we dat de regels rondom de ketenregeling complex kunnen zijn. Onze specialisten staan klaar om je te adviseren bij jouw specifieke situatie. Meer weten of heb je vragen over de ketenregeling? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Door goed geïnformeerd te blijven, kun je de ketenregeling effectief inzetten als onderdeel van jouw strategisch personeelsbeleid, nu én in de toekomst.

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?

Group 2