fbpx

Concurrentiebeding: dit zijn de regels

Als werkgever kun je ervoor kiezen om een concurrentiebeding op te stellen voor je medewerkers. Aan het concurrentiebeding zijn regels verbonden, zo moet het goed worden bijgehouden en mag het de medewerker niet té veel beperken bij de beroepskeuze in het werkveld. Door de regels in de gaten te houden, zorg je ervoor dat het beding geldig is. In dit blog leggen we meer uit over het concurrentiebeding en vertellen we welke regels er zijn.

 

Wat is een concurrentiebeding?

Een concurrentiebeding is een verbod voor de medewerker om na einde van zijn of haar contract soortgelijke werkzaamheden uit te oefenen voor een ander bedrijf of als zelfstandige. Vaak ondertekenen medewerkers het concurrentiebeding als onderdeel van het arbeidsovereenkomst.

Het concurrentiebeding is altijd toe te passen bij contracten voor onbepaalde tijd. Bij tijdelijke contracten mogen werkgevers alleen een concurrentiebeding opstellen als ze kunnen aantonen dat dit uit zwaarwegend bedrijfsbelang is.

 

De regels van een concurrentiebeding

Een concurrentiebeding is wettelijk toegestaan, onder artikel 653 van het Burgerlijk Wetboek. Het concurrentiebeding moet aan de volgende regels voldoen:

  • Een beding is alleen van toepassing op werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
  • Bij een overeenkomst voor bepaalde tijd moet je als werkgever kunnen aantonen dat het beding noodzakelijk is voor zwaarwegende bedrijfsbelangen.
  • De medewerker die het beding ondertekend is meerderjarig
  • Het beding moet schriftelijk ondertekend zijn

Wat mag niet in een concurrentiebeding?

De rechter mag bij de onderstaande omstandigheden het beding vernietigen:

  • Je kunt de zwaarwegende bedrijfsbelangen niet aantonen bij een medewerker met een contract voor bepaalde tijd
  • De medewerker wordt onredelijk benadeeld door het concurrentiebeding
  • Als je als werkgever bij eindiging van het contract ernstig verwijtbaar hebt behandeld, of nalatig was naar de medewerker, is het concurrentiebeding niet van toepassing

Mocht de medewerker door het concurrentiebeding geen keuze hebben in het werkveld bij een andere werkgever, dan kan een rechter de redelijkheid van het beding toetsen. Als het niet redelijk is, dan kan de rechter de werkgever een bedrag ter vergoeding opleggen. Dit moet aan de medewerker betaald worden als compensatie voor de beperkte beroepsmogelijkheden. Maar dit is niet van toepassing als de medewerker is ontslagen wegens ernstig verwijtbaar handelen of nalaten.

 

Tips voor een sterk concurrentiebeding

  • Werk het op tijd bij

Leg het tussentijds bij elke verandering het concurrentiebeding opnieuw vast. Denk aan functieveranderingen van de medewerker of een vernieuwing bij contractverlenging. Zo voorkom je dat het beding oude informatie bevat en dat de rechter de inhoud in twijfel kan trekken.

  • Duidelijk zwart op wit

Zorg ervoor dat je het concurrentiebeding altijd schriftelijk hebt vast gelegd en hebt laten ondertekenen. De voorwaarden moeten helder en specifiek zijn. Meestal wordt een concurrentiebeding opgenomen in de arbeidsovereenkomst.

  • Denk aan de redelijkheid

Is jouw branche een niche? Of doet de medewerker een specifiek beroep wat weinig mensen uitoefenen? Je moet er bij een concurrentiebeding altijd rekening mee houden dat het voor de medewerker redelijk moet zijn. Hij of zij moet wel voldoende opties over kunnen houden in het werkveld en niet teveel beperkt worden. Als dit het geval is, mag de rechter het beding ongedaan maken of jou een geldbedrag opleggen wat je aan de medewerker betaald, zoals hierboven omschreven.

  • Weet wanneer je het intrekt

Je kunt het concurrentiebeding intrekken als de werknemer vertrekt. Soms kan de persoonlijke situatie van een werknemer van belang zijn, zeker als hij of zij zonder werk komt te zitten. Weet dat je als werkgever het concurrentiebeding altijd kan terugtrekken. Dit kan met een vaststellingsovereenkomst. Vooral als de werknemer in een sterke positie staat, is dit raadzaam om te doen.

Wordt een medewerker bijvoorbeeld ontslagen wegens bedrijfseconomische redenen? Dan is het te adviseren om het contract te laten vervallen.

  • Stel duidelijke eisen

Benoem duidelijk de consequenties als het concurrentiebeding wordt overtreden. Deze moeten vooraf gecommuniceerd worden zodat de medewerker altijd op de hoogte is. Dit staat vaak als onderdeel van het concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst.

 

Vragen over het concurrentiebeding?

Heb je hulp nodig bij het opstellen van het concurrentiebeding? Dan kun je bij onze HR dienstverlening terecht.

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?

Group 2