Als beginnend werkgever komt er veel op je af, je moet medewerkers werven, arbeidsovereenkomsten opstellen, salarisadministratie regelen en soms ook een cao toepassen. Maar dat laatste kan veel vragen met zich meenemen. Is het toepassen van een cao wel verplicht? En welke cao is dan van toepassing? In dit blog beantwoorden we al je vragen en zetten we alle stappen op een rijtje, zodat jij straks op de goede manier een cao kunt toepassen.
Wat is een cao?
Een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is een schriftelijke overeenkomst waarin arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd. Hierbij kun je denken aan loon, betaling van overwerk, proeftijd, werktijden, pensioen, toeslagen en opzegtermijnen. Als beginnend werkgever is het in sommige gevallen verplicht om een cao af te sluiten. Er bestaan twee soorten cao’s:
- Bedrijfstak-cao – Dit is een cao die binnen een bepaalde sector geldt. Deze cao wordt afgesloten tussen een of meer werkgevers of werkgeversorganisaties en een of meer werknemersorganisaties. De cao wordt toegepast bij bedrijven en werknemers die vertegenwoordigd worden door de partijen die de cao hebben afgesloten. Deze cao’s worden toegepast bij een grote groep individuele ondernemingen die dezelfde bedrijfstak hebben.
- Ondernemings-cao – Dit is een cao binnen een bedrijf. De ondernemings-cao wordt afgesloten tussen een werkgever en een of meer werknemersorganisaties. Dit zijn vaak grote bedrijven zoals Philips, Prénatal, NOB en Suiker Unie.
De afspraken in een cao
In de meeste gevallen is een cao voor medewerkers gunstiger dan arbeidsvoorwaarden die in de wet staan. Zo komt het vaak voor dat cao-lonen hoger zijn dan het minimumloon en kunnen medewerkers meer vakantiedagen krijgen dan het wettelijke minimum.
Een cao is nooit in strijd met de wet; de afspraken zijn of hetzelfde of beter dan wat in de wet is vastgelegd. Een wettelijke afspraak is bijvoorbeeld de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. In de wet kan wel worden vastgelegd dat van bepaalde wettelijke regels mag worden afgeweken in een cao. De cao gaat altijd voor op de individuele arbeidsovereenkomst.
Is een cao verplicht?
Het toepassen van een cao is soms verplicht. In Nederland kennen we een paar honderd cao’s, en het is mogelijk dat je als werkgever verplicht bent om je daaraan te houden. Maar het is lastig om erachter te komen aan welke cao jij je als werkgever moet houden, er is namelijk geen onafhankelijk orgaan dat hier een bindend oordeel over kan geven, zelfs de overheid niet. Dit maakt het nóg verwarrender voor jou als nieuwe werkgever.
Zodra een cao is overeengekomen, geldt deze voor alle werkgevers die verbonden zijn aan de belangenorganisaties die als cao-partij de onderhandelingen hebben gevoerd. Het maakt dus niet uit of medewerkers lid zijn van een vakbond. Als werkgever moet je wel binnen de werkingssfeer van de cao vallen.
De cao-partijen mogen een verzoek indienen bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de cao algemeen bindend te verklaren. Als dit wordt afgegeven, ben je als werkgever verplicht om deze cao na te leven. Algemeen bindend verklaarde cao’s zijn dus altijd verplicht.
Welke cao past bij mijn bedrijf?
De overheid geeft geen cao advies, dus je moet dit deel als werkgever zelf uitzoeken. Als er een cao is voor jouw branche die algemeen bindend is verklaard, dan moet jij deze cao naleven.
Heb je een bedrijf met verschillende activiteiten en heb je moeite bij het bepalen van de cao? Dan kunnen wij je helpen bij het selecteren van geschikte cao’s. Neem hiervoor contact met ons op. Je kunt daarnaast ook bij je brancheorganisatie informeren of je een cao verplichting hebt. Vraag ook na of het verplicht is om je aan te sluiten bij een pensioenfonds.
Cao toepassen op jouw bedrijf
Heb je de geschikte cao gevonden? Dan ga je kijken naar de regels die je in jouw bedrijf moet toepassen. Neem het loon, de vakantiedagen en alle andere vaste bepalingen mee.
Er zijn veel werkgevers die zich niet 100% aan de cao-regels houden. Meestal uit onwetendheid, maar er staan ook vaak onwerkbare bepalingen in waarvan je als bedrijf moet afwijken. Dit soort maatregelen ga je toetsen op de toepasbaarheid.
Hulp nodig bij de cao regels?
Het toepassen van cao-regels kan als beginnend werkgever moeilijk zijn. Bij Loonbureau.nl helpen wij je graag op weg. Zo kunnen we meekijken welke cao bij jouw bedrijf past en handvaten geven hoe je de cao correct toepast, zodat je geen fouten maakt. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!