fbpx

Berekening loonkostenvoordeel: zo loop je geen geld mis!

Twee weken geleden hebben de meeste werkgevers een brief van het UWV ontvangen met de voorlopige berekening loonkostenvoordeel. Het is erg belangrijk om deze te controleren, het kan veel voor werkgevers opleveren. Soms komt het namelijk voor dat werknemers waarvoor je recht hebt op loonkostenvoordeel, niet op de brief staan. Wij leggen je graag uit wat je hiermee kunt doen!

 

Wat betekent loonkostenvoordeel?

Als werkgever kom je in aanmerking voor loonkostenvoordeel (LKV) als je een oudere werknemer of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebt. Loonkostenvoordeel is een tegemoetkoming vanuit de overheid, die kan oplopen tot wel 18.000 euro per werknemer over een periode van drie jaar. Wie in aanmerking komt en hoeveel je precies voor een werknemer kunt ontvangen, lees je in ons overzicht van kerngetallen in 2023.

 

Brief UWV: voorlopige berekening Wtl

Werkgevers ontvingen de brief van het UWV uiterlijk 15 maart. In de brief, ‘voorlopige berekening Wtl‘, staat voor welke werknemers je recht hebt op onder meer het LKV. Als werkgever moet je hier snel iets mee doen, je hebt namelijk tot 1 mei om correcties door te geven.

Wanneer ontvang je LKV?

Je ontvangt LKV als je werknemers in dienst hebt, die afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Hiervoor zijn er vier hoofdcategorieën:

  • Werknemers ouder dan 56 jaar, die uit een uitkering komen
  • Arbeidsgehandicapten
  • Herplaatste arbeidsgehandicapten
  • Werknemers uit de doelgroep Banenafspraak en/ of Scholingsbelemmerden

Om in aanmerking te komen voor het LKV, moet je een doelgroepverklaring LKV aan kunnen leveren bij het UWV. Dit moet binnen de eerste drie maanden na de indiensttreding zijn ontvangen door het UWV. De doelgroepverklaring kun je opvragen bij je werknemer, maar zij zijn niet verplicht om deze te delen. Meer hierover lees je op de site van het UWV.

 

Controleren voorlopige berekening LKV

Hoe kun je de voorlopige berekening controleren? Dat leggen we je graag uit. Dit is enorm belangrijk om te doen, op die manier loop je niks mis. Voor de controle moet je de lijsten doornemen en bekijken of alle werknemers uit de bovengenoemde doelgroepen in de brief staan. Het komt namelijk wel eens voor dat wat namen niet erin staan.

Je krijgt tot 1 mei de tijd om de controle uit te voeren en eventuele correcties door te geven aan de belastingdienst.

 

Definitieve berekening

De definitieve Wtl berekening ontvang je uiterlijk 31 juli. Binnen een periode van 6 weken ontvang je vervolgens de tegemoetkoming van de belastingdienst.

Wat als ik niet op tijd ben?

Werkgevers moeten de controle op tijd uitvoeren, want het is niet mogelijk om het LKV met terugwerkende kracht te ontvangen.

 

Loonbureau.nl helpt je graag verder!

Loonbureau.nl kan jou hierin ondersteunen, we adviseren je graag in de mogelijkheden. Samen kijken we hoe je op deze manier geld kunt besparen. Dat doen we door advies te geven over de inzet van werknemers en helpen bij contractkeuze. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?