fbpx

Bedrijven kunnen TVL voor de laatste keer aanvragen, de coronasteun stopt vanaf april

Het einde van de coronasteun is in zicht. Vanaf 1 april stopt het kabinet met het verstrekken van de coronasteun. Bedrijven kunnen vanaf 28 februari voor de laatste keer de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen voor het eerste kwartaal van 2022.

De TVL dekt voor een deel de berekende vaste lasten van een bedrijf. Hier worden natuurlijk wel eisen aan gesteld. Eén daarvan is dat de omzet in het eerste kwartaal van 2022 met 30% moet zijn gedaald ten opzichte van de referentieperiode. Deze referentieperiode is het eerste kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020; de aanvrager mag zelf kiezen met welke periode ze willen vergelijken.

Het loket is vanaf 28 februari om 9:00 geopend. Deze sluit weer op 31 maart 2022 om 17:00.

Coronasteun van de overheid

In de coronaperiode kwam de overheid met verschillende steunpakketten. Denk hierbij aan NOW en uitstel van belastingbetaling. TVL is ook een onderdeel van het steunpakket. De steun heeft veel bedrijven door de coronaperiode heen geholpen. Nu alles weer langzamerhand open gaat, wil het kabinet de steunpakketten afschaffen. Dit zal na het eerste kwartaal van 2022 stoppen.

De regering heeft in een brief aan de Tweede Kamer de voor- en nadelen van de steunpakketten afgewogen. Hieruit volgt de conclusie dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen en dat de steunpakketten de economie in de weg staan. Een paar andere nadelen:

  • Door de steun zien bedrijven minder noodzaak om de bedrijfsvoering aan te passen naar de nieuwe situatie. Er zijn bedrijven die niet meegroeien met nieuwe ontwikkelingen.
  • Het steungeld komt steeds meer terecht bij bedrijven die het om andere redenen dan corona een omzetdaling hebben. Voor hen is de coronasteun niet doelmatig.

Nog niet helemaal verdwenen

Niet alles van het steunpakket zal na het eerste kwartaal verdwijnen, een deel van de steun zal doorlopen in het tweede kwartaal. De NOW, uitstel van belastingbetaling en TVL zullen wél verdwijnen. Vooral de regelingen rondom het garant staan bij leningen blijven doorlopen. Denk hierbij aan de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB), de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) en het Klein Krediet Corona (KKC). Bedrijven kunnen tot en met juni gebruik maken van deze regelingen.

Wat als maatregelen weer veranderen?

Zoals het er nu uitziet zal de situatie rondom corona verbeteren. Om die reden wil de overheid de coronasteun stopzetten. Maar wat nou als het weer de verkeerde kant op gaat? Komen de steunpakketten dan terug?

Dat zijn vragen waar veel bedrijven mee zullen zitten. Hier is door de overheid nog geen uitspraak over gedaan, maar in oktober vorig jaar is hetzelfde voorgevallen. De regering was toen al van plan om de steun te minderen, maar kwamen daar op terug omdat er weer nieuwe sectoruitsluitingen nodig waren.

Hoe gaan we verder?

Dat is een terechte vraag. Het kabinet werkt momenteel aan een beleid voor toekomstige steun nu ‘corona nog langer bij ons blijft’. Hierbij kunnen bedrijven een breed steunpakket op lange termijn wel vergeten, aangezien het nu de economie al in de weg heeft gezeten. Het kabinet zal bij mogelijk nieuwe sectoruitsluitingen meer sectorspecifiek gaan kijken naar vergoedingen. Komende tijd zullen deze plannen worden uitgewerkt.

Wat gebeurt er met schulden?

Er zijn inmiddels veel bedrijven waarbij de schulden flink zijn opgelopen door corona. Hoewel alles nu open mag, kunnen sommige bedrijven niet open wegens de torenhoge schulden. Gelukkig erkent de regering dat niet alle ondernemers vooruit kunnen nu de restricties weg zijn. Het kabinet komt waarschijnlijk in maart met een begin van de aanpak rondom de schuldenproblematiek.

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?