fbpx

Andere bijtellingsregels voor werknemers met meerdere auto’s van de zaak

Als een werknemer meer dan één zakelijke auto tegelijkertijd tot zijn of haar beschikking heeft, gelden er andere bijtellingsregels. Deze regels zijn veranderd en gelden sinds 1 januari 2022. Maar wat is er precies veranderd en waar moet je rekening mee houden? Dat leggen we jou graag uit in dit artikel.

Wanneer reken je bijtelling?

Als je werknemers in dienst hebt die een zakelijke auto rijden, krijg je in de meeste gevallen te maken met bijtelling. De bijtelling in verband met privégebruik van de auto leidt tot een hogere inhouding loonbelasting en een stijging van de afdrachten premie Sociale werknemersverzekeringen en ZVW. Hierbij geldt een ondergrens van 500 kilometer in een kalenderjaar, in dat geval mag de werkgever de bijtelling achterwege laten.

In sommige gevallen hebben werknemers meer dan één zakelijke auto. Voor alle auto’s waarmee ze binnen een jaar meer dan 500 privékilometers mee rijden, moeten ze bijtelling betalen. Als een werknemer bijvoorbeeld met één van de auto’s minder dan 500 privékilometers rijdt en met de ander meer dan 500 privékilometers, werd de bijtelling tot 1 januari 2022 berekend voor de auto met de hoogste cataloguswaarde. Daar is nu dus verandering in gekomen.

Nieuwe bijtellingsregels: het belangrijkste verschil

De nieuwe bijtellingsregels hadden eigenlijk in 2021 moeten ingaan, maar door praktijkvragen vanuit de Belastingdienst is dat uitgesteld. Het belangrijkste verschil is dat de bijtelling niet meer wordt berekend aan de hand van de hoogste cataloguswaarde, maar met de hoogste bijtelling. Naast de hoogste bijtelling moet je als werkgever ook rekening houden met het aantal rijbewijzen in een gezin. In principe moet je net zoveel auto’s bijtellen als er rijbewijzen zijn. Hieronder wat voorbeelden:

  • In het gezin van jouw werknemer zijn er twee personen in bezit van een rijbewijs. In dit geval moet de werkgever voor de twee auto’s met de hoogste bijtelling bijrekenen.
  • Stel jouw werknemer is alleenstaand of heeft in zijn of haar gezin maar één persoon met een rijbewijs. In deze situatie houd je alleen rekening met de auto met de hoogste bijtelling.

Verandering in bijtellingspercentages

Naast bovenstaande veranderingen heeft de Belastingdienst ook de bijtellingspercentages voor het privégebruik van een zakelijke auto geactualiseerd. Deze zijn aangepast aan de wijzigingen die vanaf 2022 zijn ingegaan. De informatie over de bijtelling na afloop van de 60-maanden periode is aangepast, deze is verder uitgebreid. Wil je meer informatie over de aanpassingen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn constant op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en helpen jou graag verder!

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?