Oproepkrachten

Begrip

Een oproepkracht is iemand die op afroep beschikbaar is voor werk. U beloont een oproepkracht vaak op basis van zijn gewerkte uren. Er zijn verschillende soorten oproepovereenkomsten. De arbeidsrelatie van een oproepkracht is meestal een echte dienstbetrekking.

In grote lijnen zijn er 3 soorten oproepovereenkomsten:

  • De overeenkomst met werkgarantie en verschijningsplicht (min-maxcontract)
  • De overeenkomst zonder werk- of loonbetalingsgarantie, maar met verschijningsplicht (nul-urencontract)
  • De overeenkomst zonder garantie en zonder verschijningsplicht (oproepcontract met voorovereenkomst)

De overeenkomst met werkgarantie en verschijningsplicht (min-maxcontract)

In deze overeenkomst garandeert u aan de werknemer een minimumaantal uren werk per week. U moet bij uitblijven van werkaanbod over dat minimumaantal uren loon betalen. De werknemer moet komen werken als u hem oproept. Dit is de zogenoemde verschijningsplicht. Dit is een doorlopende dienstbetrekking waarbij er sprake is van deeltijdwerk en er soms sprake kan zijn van voltijdwerk.

De overeenkomst zonder werk- of loonbetalingsgarantie, maar met verschijningsplicht (nul-urencontract)

In deze overeenkomst is er geen werk- of loonbetalingsgarantie, maar heeft de werknemer wel verschijningsplicht. Dit wordt ook wel een ‘nul-urencontract’ genoemd. Het gaat hier om een overeenkomst met uitgestelde prestatieplicht. Er is sprake van een doorlopende dienstbetrekking, waarbij uw werknemer niet regelmatig – zoals elke week of maand – hoeft te werken.

De overeenkomst zonder garantie en zonder verschijningsplicht (oproepcontract met voorovereenkomst)

In deze overeenkomst is er geen werk- of loonbetalingsgarantie en is er ook geen verschijningsplicht. Bij deze overeenkomst is er dus een zekere vrijblijvendheid tussen u en de oproepkracht. Er is geen sprake van een doorlopende dienstbetrekking. Bij een oproep is er telkens sprake van een nieuwe dienstbetrekking die na afloop van de oproep eindigt.

Oproepkracht en vakantie

Als oproepkracht heb je recht op vakantie uren. Volgens de wet heeft een oproepkracht per jaar recht op minimaal vier maal het aantal uren per week dat de oproepkracht werkt. Als de oproepkracht dus gemiddeld 10 uur per week werkt, heeft de oproepkracht recht op minimaal 40 uur vakantie per jaar.

Elke oproepkracht heeft recht op minimaal 8% vakantietoeslag over het overeengekomen bruto loon.

Oproepkracht en de CAO

In een CAO kunnen afwijkende afspraken staan die voor oproepkrachten gelden. Bijvoorbeeld dat er geen recht is op doorbetaling van het loon.

Verplicht aanbod oproepkrachten na 12 maanden

Na 12 maanden moeten werkgevers aan oproepkrachten een vaste arbeidsomvang aanbieden. De werkgever moet dit aanbod binnen een maand na dat jaar doen. Als oproepkracht heb je minimaal recht op de uren per maand die de oproepkracht de afgelopen 12 maanden gemiddeld per maand heeft gewerkt. Een voorbeeld: werkte de oproepkracht het afgelopen jaar gemiddeld 100 uur per maand? Dan heeft de oproepkracht na dat jaar recht op 100 uur per maand werk.

Wil de oproepkracht geen vaste aantal uren? Dan mag de oproepkracht het aanbod weigeren en oproepkracht blijven zonder de garantie van een vast aantal uren werk. De werkgever moet wel elke 12 maanden opnieuw een aanbod doen richting de oproepkracht.

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl. 

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?

Group 2