fbpx

Loonkosten

Begrip

Loonkosten zijn natuurlijk super belangrijk voor je bedrijfsvoering. De loonkosten achteraf maar ook vooraf voor het bepalen van je tarief.

Waar bestaan de loonkosten uit?
De loonkosten bestaan naast het bruto loon en uit de SV premies en de ZVW. Verder kan er een werkgeverbijdrage zijn voor pensioen en bedrijfstakpremies. Ook de opbouw van vakantiegeld is onderdeel van de loonkosten evenals eventuele belaste en onbelaste vergoedingen en toeslagen.

Werkelijke kosten pas later bekend
De opbouw van het vakantiegeld wordt direct als kosten gerekend. Het moment van uitkeren bepaald de uiteindelijke kosten omdat er over het vakantiegeld weer SV en ZVW premies worden berekend. In dit jaar zijn deze weer anders als in volgend jaar, dit zelfde geldt voor bijvoorbeeld pensioenpremies. De werkelijke kosten zijn hierdoor pas op de cent nauwkeurig bepaald zodra alles is uitgekeerd. Voor calculatie doeleinden is dit echter vooraf al prima te benaderen.

Kosten per productief uur?
Een snel gemaakte beginnersfout is om de maandkosten door de werkdagen te delen om zo tot een prijs per dag en uurprijs te komen. Op zich klopt dit als je de prijs per doorbetaalde dag wil weten, interessanter is de prijs per productief uur, immers tijdens feestdagen, ziekte, en vakantieverlof wordt er weinig verdiend maar wordt de medewerker wel doorbetaald. Door de werkbare dagen te bepalen kom je tot een bruikbaar getal. Bijvoorbeeld met 260 dagen minus 24 vakantiedagen, 10 ATV, 6 feestdagen en een stelpost van 10 ziektedagen kom je op geschatte 210 werkbare dagen. Deze dagen kunnen voor ieder bedrijf weer anders zijn. Door de kosten per maand te delen door deze 210 dagen kom je op de kosten per productieve dag en is de stap naar kosten per productief uur snel gemaakt door het bedrag te delen door de productieve uren per dag.

Waar rekening mee te houden
Loonbureau.nl kan inzicht geven in de kosten per maand. Overleg altijd of de premies over de opbouw van het vakantiegeld al zijn meegenomen, anders moeten deze er nog boven op geteld worden. Kosten die verder nog meekunnen wegen zijn een verzuimverzekering een arbodienst en eventueel de verzuimbegeleiding van HrKlimaat. Daarnaast moet je de vraag stellen of ieder uur ook werkelijk productief is, denk hierbij aan cursus, bedrijfsoverleg maar ook reisuren, vorst en leegloopuren. Tot slot kan voor je kostprijs berekeningen ook de werkplek, bus, of gereedschap van invloed zijn. Wil je het nog verder benaderen denk dan ook aan personeelsuitje en kerspakket.

Proforma loonstrook en werkgeverskosten
Loonbureau.nl maakt regelmatig proforma loonstroken op verzoek van bestaande of nieuwe klanten. Deze worden op nacalculatie gemaakt maar vaak is dit niet meer als een half uur. Je ontvangt dan een Proforma loonstrook en een overzicht van de totale loonkosten voor die loonstrook. Niet alleen handig bij het uitzetten van en vacature maar ook voor het bepalen van je kostprijs.

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl. 

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?