Gerichte vrijstellingen onder de werkkostenregeling
Onder de werkkostenregeling (WKR) kunt u bepaald percentage van uw totale fiscale loon (de ‘vrije ruimte’) besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw werknemers. In 2024 is het percentage van de vrije ruimte over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom 1,92%. Voor het bedrag boven 400.000 euro geldt het percentage van 1,18%. Daarnaast kunt u bepaalde zaken onbelast vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen, de zogenoemde gerichte vrijstellingen. Gerichte vrijstellingen gaan niet ten koste van uw vrije ruimte. Je mag voor gerichte vrijstellingen ook een vaste onkostenvergoeding geven.
Voorwaarden waar je aan moet voldoen
Gerichte vrijstellingen en vaste onkostenvergoedingen gaan niet ten koste van uw vrije ruimte als u aan de volgende 2 voorwaarden voldoet:
- U wijst de vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan als eindheffingsloon, bijvoorbeeld door ze in uw administratie op te nemen als eindheffingsloon. Doet u dit niet, dan is de vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling loon van de werknemer. De keuze tussen gerichte vrijstelling (eindheffingsloon) en loon van de werknemer maakt u uiterlijk op het moment van vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen.
- De vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen blijven binnen de normen en/of grenzen die voor deze gerichte vrijstellingen gelden.
Welke gerichte vrijstellingen zijn er
- Vervoer (reiskostenvergoeding)
- Tijdelijk verblijf in het kader van de dienstbetrekking, zoals overnachtingen tijdens dienstreizen en maaltijden
- Cursussen, congressen, vakliteratuur en dergelijke voor het onderhouden en verbeteren van de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het werk
- Studie- en opleiding met het oog op het verwerven van (meer) inkomen en procedures tot erkenning van verworven competenties (evc-procedures)
- Verhuizingen
- Extraterritoriale kosten
- Gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur als deze voldoen aan het zogenoemde noodzakelijkheidscriterium
- Korting op producten uit eigen bedrijf
- Arbovoorzieningen
- Hulpmiddelen
- Verklaring omtrent gedrag (VOG)
- Vergoeding thuiswerken (vanaf 1 januari 2022)