Wat is het eindheffingsloon?
Het eindheffingsloon is loon waarbij je als werkgever de loonbelasting en premie volksverzekeringen voor eigen rekening neemt.
Het eindheffingsloon gaat buiten de loonheffing om. Het doel hiervan is dat verstrekkingen en vergoedingen aan werknemers worden vereenvoudigd.
Onder de werkkostenregeling mag je maximaal 1,92% (2024) van het totale fiscale loon, besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor de werknemers. Voor het bedrag boven € 400.000,- euro geldt het percentage van 1,18% (2024). Dit noemt men de vrije ruimte (eindheffingsloon). Het kerstpakket is een mooi voorbeeld van een vergoeding die als eindheffingsloon in de vrije ruimte van de werkkostenregeling aangemerkt kan worden. Zie werkkostenregeling.
Wanneer is het eindheffingsloon van toepassing?
Zoals eerder genoemd wordt het eindheffingsloon toegepast op verstrekkingen en vergoedingen aan werknemers. Een voorwaarde is dat deze verstrekkingen onder de werkkostenvergoeding vallen (WKR). Binnen de WKR mag je onbelaste vergoedingen geven zoals:
- Bedrijfsuitjes met een zakelijk karakter
- Kerstpakketten of geschenken
- Telefoons of laptops die ook voor werk worden gebruikt
Vergoedingen die in de vrije ruimte vallen, bedragen een bepaald percentage van het totale fiscale loon. Als dit percentage aan vergoedingen en verstrekkingen hoger is, betaal je als werkgever 80% eindheffing over het overstijgende deel.
Veelgestelde vragen over het eindheffingsloon
Wat valt er onder de vrije ruimte van de WKR?
De vrije ruimte kan in principe alle vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers omvatten, tenzij ze onder een gerichte vrijstelling of nihilwaardering vallen.
Hoe bereken ik de vrije ruimte voor mijn bedrijf?
De vrije ruimte is een percentage van het totale fiscale loon van al uw werknemers. Dit percentage kan jaarlijks wijzigen, dus het is belangrijk de actuele regelgeving te volgen. Voor 2024 is de vrije ruimte tot € 400.000,- 1,92%. Boven dat bedrag is de vrije ruimte 1,18%.
Wat valt er niet onder het eindheffingsloon?
Er zijn ook wel vergoedingen of verstrekkingen die je niet onder het eindheffingsloon kunt laten vallen. Zoals eerder genoemd zijn dit nihilwaarderingen en gerichte vrijstellingen. Dit zijn kosten zoals:
- Het onbelaste deel van reiskostenvergoeding
- Koffie op het werk
- Werkkleding
- Werkplekvoorzieningen