fbpx

DGA

Begrip

Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) is iemand die werkt bij een BV en een groot deel van de aandelen bezit in het bedrijf. De term zegt niets over de absolute hoogte van de functie, of de absolute omvang van het bezit, want het kan om een klein bedrijfje gaan.

Wanneer ben je een DGA

  • Een DGA die, al dan niet samen met zijn/haar echtgenoot, zoveel aandelen bezit dat hij meer dan de helft van de stemmen in de algemene vergadering van de vennootschap vertegenwoordigt. Je hebt dan een meerderheidsbelang en kan niet tegen je zin worden ontslagen.
  • Een DGA die minder dan de helft van de aandelen bezit (minderheidsbelang), maar tóch niet ontslagen kan worden omdat in de statuten is bepaald dat voor een ontslag een versterkte meerderheid in de algemene vergadering (meer dan 71 procent) nodig is.
  • Een groep van meerdere DGA’s die allemaal (nagenoeg) evenveel aandelen hebben en daarmee nevengeschikte DGA’s zijn.
  • Een DGA die zelf geen aandelen heeft, maar wiens bloed- of aanverwanten (tot en met de derde graad) in totaal minstens tweederde van de aandelen bezitten. Je hebt dan een ‘familievennootschap’.

Salaris

Als directeur-grootaandeelhouder ben je als werknemer in dienst van de BV. Je betaalt dus eigenlijk een salaris aan jezelf. Dit moet een normaal salaris zijn, waaraan jaarlijks een minimum wordt gesteld. In 2024 moet je jezelf bijvoorbeeld minimaal 56.000 euro betalen (in 2023 was dit €51.000,-), tenzij je kunt aantonen dat een lager loon gebruikelijk is voor mensen in een soortgelijke functie die géén aanmerkelijk belang hebben. Zie gebruikelijkloonregeling.

Dat er een minimum aan het salaris van een DGA zit, is om te voorkomen dat je een belastingvoordeel uit je inkomsten haalt. Het salaris valt namelijk in box 1, winst uit je onderneming in het lagere belastingtarief van box 2.

Als DGA ben je niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen, waardoor enerzijds geen premies hoeven te worden betaald, maar anderzijds ook geen uitkeringen kunnen worden ontvangen.

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl. 

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?