Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) is iemand die werkt bij een BV en een groot deel van de aandelen bezit in het bedrijf. De term zegt niets over de absolute hoogte van de functie, of de absolute omvang van het bezit, want het kan om een klein bedrijfje gaan.
Wanneer ben je een DGA
- Een DGA die, al dan niet samen met zijn/haar echtgenoot, zoveel aandelen bezit dat hij meer dan de helft van de stemmen in de algemene vergadering van de vennootschap vertegenwoordigt. Je hebt dan een meerderheidsbelang en kan niet tegen je zin worden ontslagen.
- Een DGA die minder dan de helft van de aandelen bezit (minderheidsbelang), maar tóch niet ontslagen kan worden omdat in de statuten is bepaald dat voor een ontslag een versterkte meerderheid in de algemene vergadering (meer dan 71 procent) nodig is.
- Een groep van meerdere DGA’s die allemaal (nagenoeg) evenveel aandelen hebben en daarmee nevengeschikte DGA’s zijn.
- Een DGA die zelf geen aandelen heeft, maar wiens bloed- of aanverwanten (tot en met de derde graad) in totaal minstens tweederde van de aandelen bezitten. Je hebt dan een ‘familievennootschap’.
Salaris
Als directeur-grootaandeelhouder ben je als werknemer in dienst van de BV. Je betaalt dus eigenlijk een salaris aan jezelf. Dit moet een normaal salaris zijn, waaraan jaarlijks een minimum wordt gesteld. In 2024 moet je jezelf bijvoorbeeld minimaal 56.000 euro betalen (in 2023 was dit €51.000,-), tenzij je kunt aantonen dat een lager loon gebruikelijk is voor mensen in een soortgelijke functie die géén aanmerkelijk belang hebben. Zie gebruikelijkloonregeling.
Dat er een minimum aan het salaris van een DGA zit, is om te voorkomen dat je een belastingvoordeel uit je inkomsten haalt. Het salaris valt namelijk in box 1, winst uit je onderneming in het lagere belastingtarief van box 2.
Als DGA ben je niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen, waardoor enerzijds geen premies hoeven te worden betaald, maar anderzijds ook geen uitkeringen kunnen worden ontvangen.