Arbeidsvoorwaarden
Een cafetariamodel slaat op je arbeidsvoorwaarden (primair en secundair) en het betekent dat je dit pakket aan voorwaarden naar eigen keus kunt samenstellen, vergelijkbaar met bestellen volgens een menukaart. Net zoals je in een restaurant zelf je favoriete voorgerecht combineert met het lekkerste hoofdgerecht, zo stel je volgens het cafetariamodel ook je arbeidsvoorwaarden zelf samen. Vandaar dat men het ook wel over heeft over belonen à la carte.
Het komt het erop neer dat de kosten voor de arbeidsvoorwaarden voor de werkgever hetzelfde blijven, maar dat jij als individuele werknemer de accenten bepaalt. Wil je graag wat meer vrije dagen, dan lever je bijvoorbeeld wat salaris in.
Fiscaal voordeel
Het cafetariamodel gaat dus in feite om het omruilen van een belaste beloningscomponent zoals salaris of een eindejaarsuitkering in een onbelaste component zoals een reiskostenvergoeding. Groot voordeel hiervan voor de werknemer is dat hij zijn belaste loon verlaagt en zodoende per saldo minder inkomstenbelasting is verschuldigd. Ook voor een werkgever kan een cafetariamodel aantrekkelijk zijn. Dit voordeel zit met name in de lagere grondslag voor de premies werknemersverzekeringen
Financiële consequenties
Deze uitruil heeft echter ook een keerzijde voor de werknemers. Het cafetariamodel kan ook financiële consequenties met zich mee brengen. Als je bijvoorbeeld maandelijks 500 euro bruto salaris inruilt voor kinderopvang, besef dan wel dat dit niet alleen 6000 euro op jaarbasis scheelt, maar ook nog eens van invloed is op je vakantiegeld en pensioen.