fbpx

ANW (Algemene nabestaandewet)

Begrip

De nabestaandenuitkering uit de algemene nabestaandewet (ANW) is een financiële ondersteuning die wordt ontvangen na het overlijden van een partner (of door wezen).

Er is recht op een uitkering uit de ANW als:

  • De overleden partner woonde of werkte in Nederland, én
  • De partner nog niet de AOW leeftijd heeft, én
  • De partner op de dag van overlijden van de partner aan één van de volgende voorwaarden voldoet:
  • Zorg draagt voor een kind dat jonger is dan 18 jaar die tot het huishouden behoorde. Het kan dan gaan om een eigen kind of
    pleeg- of stiefkind.
  • De partner minimaal 45% arbeidsongeschikt is

Het maakt niet uit of beide met elkaar getrouwd waren of samenwoonden.

Als er geen andere inkomsten zijn, dan wordt de gehele nabestaandenuitkering uitgekeerd. Zijn er andere inkomsten, dan hangt het af van het soort inkomen of die helemaal of voor een deel afgetrokken worden van de nabestaandenuitkering ANW.

Ook kinderen tot 16 jaar waarvan beide ouders zijn overleden kunnen recht hebben op een wezen uitkering ANW. Het maakt niet uit of het kind een eigen kind is of een geadopteerd kind. Een kind krijgt alleen een wezen uitkering als de ouder die het laatst overleden is, verzekerd was voor de ANW.  Ook kinderen tussen de 16 tot 21 jaar kunnen een wezen uitkering krijgen, daarvoor moeten ze dan wel aan extra voorwaarden voldoen.

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl. 

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?